Tajli o slučaju Đokovića: Niko nije kriv, sve su laži 1Kreg Tajli i Novak Đoković EPA-EFE/DAVE HUNT

Asocijacija profesionalnih tenisera (ATP) kao krovna organizacija nije se oglaisla ni rečju, valjda da bi tako „kaznila“ Đokovića što je formirao drugo esnafsko udruženje sa jačom sindikalnom notom.

Tužna priča o (ne)učešću najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića na prvom gren-slem turniru u sezoni koji 17. januara počinje u Melburnu treba je da bude završena noćas i verovatno će biti poznata u trenutku kad ovaj broj Danasa bude u rukama čitalaca.

Prema današnjim najavama, pretres treba da počne u ponoć, najpre dva sata svoju žalbu obrazlažu Đokovićevi advokati, nakon pauze od tri sata sledi izlaganje zastupnika države, a konačna odluka najavljena je za oko pola osam ujutro.

Zanimljivo je da je Federalni sud, tačnije sudija Entoni Keli, pre toga odbacio zahtev Vlade Australije, odnosno ministarke unutrašnjih poslova Karen Endrjuz, da im se dozvole dva dodatna dana da pripreme slučaj.

Unapred se moglo pričati o četiri moguća epiloga. Da se Đokoviću uvaži žalba i dozvoli boravak u Australiji, dakle i da nastupi na turniru, ili da mu se omogući da igra pre odluke o žalbi koja bi bila prolongirana.

Treće bi bilo odbijanje žalbe i deportacija iz Australije, uz moguće kazne, novčane ili zabrane ulaska u zemlju do tri godine.  A četvrto koja deluje neverovatno- da Sud uvaži žalbu Novaka, ali da ga država zadrži u imigracionom pritvoru po nekom drugom, diskrecionom osnovu.

„Ako sud donese odluku da se optuženi pusti iz karantina na slobodu, mi i dalje možemo da ga stavimo u pritvor, bez obzira na odluku suda. Odluka suda da bude pušten na slobodu, ne garantuje da ga vlasti Komonvelta neće opet privesti“, piše između ostalog u podnesku Vlade Sudu koji ima 13 strana.

Pravnička javnost u Australiji bila je podeljena u smislu prognoza, možda bi se moglo reći da su najviše šansi davane drugoj opciji koja je bila i neka vrsta kompromisa, gde bi navodno bilo zaštićeno Đokovićevo pravo na rad, svakako i sav marketinški kapital koji dobnosi njegovo učešće, računajući tu i brendove kojima je Novak zaštitni znak. A i makar privremeno zaključio da „niko nije kriv“.

Baš takav stav izrekao je posle četiri dana „slučaja Đoković“ jedan od onih koji nosi veliki deo i subjektivne i objektivne odgovornosti za sve što se desilo, direktor turnira Kreg Tajli.

„Niko nije kriv. Sve vreme su bile lažne informacije. Mi smo pričali sa svima i bili smo ubeđeni da radimo pravu stvar. Svi koji dolaze moraju da budu vakcinisani i to je tako. Ja neću nikog da krivim i znam šta možemo i moramo da uradimo“, rekao je Tajli za „9News Melbourne“ i naglasio da bi voleo da Đoković zaigra na turniru.

„Sve informacije i sve što smo znali rekli smo igračima i znali su koji su uslovi da dođu u Australiju. Koje su vakcine u pitanju koje prihvatamo i ostalo. Bili smo blizu da se sa vladom Viktorije dogovorimo oko medicinskog izuzeća i morali su igrači da prođu kroz dva panela. Kada smo dali mogućnost medicinskog izuzeća došlo je do kontradiktornosti i lažnih informacija, pa smo konstatno dobijali zahteve kako da dođu igrači i dobiju to“, pokušao je Tajli da opere sve propuste organizatora i činjenicu da igračima nisu prenete neke bitne informacije koje je Vlada prosledila Tenisu Australija.

„Od početka smo govorili da nam je prioritet sigurnost Australijanaca. Svako ko dolazi ovde mora da bude odgovoran, zato smo doneli odluku o vakcinaciji. Tokom US Opena je 50 odsto tenisera bilo vakcinisano, sada je 97 odsto, to je naša zasluga“, pokušao je čak Tajli da „poentira“, ne objasnivši zašto je sa reakcijom na priču koja mu se direktno „meša u posao“ čekao čak četiri dana.

Još neverovatnije i neprofesionalnije je da se ni rečju nije oglasila Asocijacija profesionalnih tenisera (ATP) kao krovna organizacija, valjda da bi tako „kaznila“ Đokovića što je formirao drugo esnafsko udruženje sa jačom sindikalnom notom.

Liz Storer, novinarka Skaj njuza je zato imala prilično originalan pristup priči.

„Sve deluje kao nameštaljka. Svako sa iole inteligencije ne može da poveruje da je Novakov tim napravio grešku. Broj viza koje su ti ljudi organizovali i obezbedili tokom njegove duge i uspešne karijere je ogroman. Sve ovo deluje kao politička akrobacija. Šta je premijer Australije mislio da će dobiti ovim? Morao je da zna da svetski broj jedan ima svitu jako veštih advokata. Iskreno se nadam da će uspeti i da će igrati. I svakako, nadam se da će pobediti. On je tehnički sada, politički zatvorenik. I to u imigracionom centru gde dovode ljude koji su ušli ilegalno“, rekla je Liz Storer.

Dan pre suđenja u javnost je izašla i informacija da je Tenis Australija, pre nego što  su igrači krenuli na put, apelovao na Ministarstvo untrašnjih poslova da proveri vizu Novaka Đokovića i ostalih tenisera kako bi se preventivno izbegli svi mogući problemi.

Zvaničnici ministarstva su odbili taj zahtev, odgovorili da se sve to proverava samo na „čekiranju“, i tako se i desilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari