Završeno isptivanje Đokovića na aerodromu u Melburnu, čeka se odluka vlasti 1foto EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Na aerodromu u Melburnu završeno je ispitivanje Novaka Đokovića i provera njegove medicinske dokumentacije i on sada čeka odluku vlasti da li će mu biti omogućen ulazak u zemlju, objavio je australijski Telegraf.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković izolovan je u jednoj sobi na aerodromu u Melburnu i kod njega ne može niko da uđe, a ispred sobe se nalaze dva policajca, rekao je ranije danas njegov otac Srđan za B92.

Đoković je sleteo u Australiju oko 14 časova po srednjoevropskom vremenu, ali inostrani mediji prenose da mu nije odobrena viza za ulazak u tu zemlju.

Navodno, ustanovljeno je da je srpski teniser tražio ‘pogrešnu vizu’. Granična policija je kontaktirala Vladu. Federeralne vlasti su tražile od Vlade Viktorije da mu odobri vizu, što je odbijeno.

Čeka da Đoković podnese novi zahtev i to formalno reši, kako bi mogao da uđe u Australiju.

Prema pisanju portala „Ejdž“, vlasti države Viktorija ne žele da mu izdaju vizu jer nije vakcinisan i nije podneo „odgovarajući zahtev“.

Čelnici Viktorije ne žele da mu odobre vizu, iako federalne vlasti traže da se poštuje odluka o medicinskom izuzeću i dozvoli mu se da učestvuje na Australijan openu.

Novak je u utorak objavio da je dobio medicinsko izuzeće i da će braniti trofej na prvom grend slemu sezone, koji je na programu od 17. do 30. januara.

Granična policija Australije obavestila je lokalne vlasti da postoji problem sa aplikacijom za vizu koju je podneo Đokovićev tim. Osvajač 20 grend slem titula, od kojih devet u Melburnu, navodno pokušava da uđe u zemlju sa vizom koja ne dozvoljava medicinska izuzeća što se tiče vakcinacije, preneo je lokalni portal Ejdž.

Kao rezultat toga, granične snage kontaktirale su državnu vladu da tip vize koja je tražena nije ispravan i zatražile podršku kako bi mu olakšale ulazak u zemlju.

Potom je Federalna agencija zatražila od Viktorije i premijera Danijela Endruza podršku u ovom slučaju, jer Viktorija sarađuje sa Tenis Australijom u organizaciji događaja zbog kojeg je srpski teniser aplicirao za vizu.

Burno su na tu informaciju reagovali politički zvaničnici u Australiji, a nije bilo oduševljeno ni lokalno stanovništvo.

„Čekamo da se pojavi i da vidimo kakve će nam dokaze podneti. Ako taj dokaz nije dovoljan, neće biti tretitan drugačije, i biće poslat narednim avionom nazad kući. Ne bi trebalo da bude posebnih mera za Novaka Đokovića. Ni za koga drugog“, jasan je bio premijer Karen Endrjuz.

Morison: Đoković bi mogao biti vraćen prvim avionom

Australijski premijer Skot Morison rekao je danas da će prvi teniser sveta Novak Đoković biti vraćen avionom iz Melburna, ukoliko ne bude imao jasne dokaze o izuzetku od vakcinacije protiv korona virusa.

„Svaka osoba koja želi da uđe u Australiju mora da poštuje naša pravila ulaska. Tako da čekamo njegove razloge i dokaze. Ako ti dokazi budu nedovoljni neće biti tretiran različito od bilo koga drugog i biće vraćen prvim avionom kući“, rekao je Morison preneo je Skaj.

Srpski teniser je u utorak saopštio da će igrati na predstojećem grend slem turniru u Melburnu (Australijan open), nakon što je dobio medicinsko izuzeće, pošto nije vakcinisan protiv korona virusa.

Ministarka unutrašnjih poslova Australije Karen Endrjus rekla je da konačnu odluku o ulasku u zemlju donosi tamošnja vlada, a da vlada države Vikotrije i Teniski savez Australije mogu samo da odobre učešće na Australijan openu.

Đoković bi u Melburnu trebalo da igra za 10. titulu na tom turniru i rekordnu 21. grend slem titulu u karijeri.

Australijan open biće održan od 17. do 30. januara u Melburnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari