Novak Djokovicfoto BETAPHOTO AP Photo

Novak Đoković dobio je pozitivan rezultat na PCR testu na korona virus 16. decembra, na osnovu čega je zatražio i medicinsko izuzeće, pokazuju zvanični dokumenti objavljeni o ovom slučaju na sajtu australijskih institucija.

Samo dan kasnije 17. decembra, Novak Đoković prisustvovao je dodeli nagrada Teniskog saveza Beograd, što je vest koju su preneli  tada sajtovi dnevnih listova.

Na društvenim mrežama povela se čitava polemika o tome kako je Đoković pozitivan prisustvovao događaju samo dan kasnije i postavlja se pitanje da li se tog 16. decembra testirao ili dobio rezultat PCR testa.

Dnevni list Danas nije uspeo za sada da dobije komentar o ovim okolnostima od predstavnika PR tima koji zastupa Đokovića, kao ni od teniserovog oca Srđana Đokovića.

Kako nam je rečeno u njegovom PR timu, ništa „neće komentarisati dok se ne završi sudski proces, što je molba Đokovićevih advokata“.

Prema dokumentima koja su objavljena na zvaničnom sajtu nadležnih australijskih institucija, srpski teniser zatražio je medicinsko izuzeće koje mu omogućava da uđe u Australiju bez primanja dve doze vakcine na osnovu toga što je nedavno bio obolelo od kovida 19.

– Prvi kovid PCR pozitivan test dobijen je 16. decembra 2021, prošlo je 14 dana od tada, a gospodin Đoković nije imao temperaturu ili respiratorne simptome kovida 19 u poslednja 72 sata – ovo je prema dostupnim dokumentima navedeno u Sertifikatu o izuzeću, koji je Đoković dobio 30. decembra, a koji mu je izdao glavni medicinski predstavnik Tenis Australije, australijskog teniskog saveza.

Na drugoj strani, mediji preneli su da je 17. decembra, dan nakon što je navodno otkriveno da je kovid pozitivan, Novak Đoković bio na dodeli nagrada mladim teniserima koju je je organizovao Teniski savez Beograda.

Đoković je tom prilikom dodelio priznanja mladim teniskim laureatima, a i sam je primio ikonu Belog Anđela od predstavnika TSB.

– Dodeli pehara koja je održana u Teniskom centru Novak na Dorćolu prisustvala su samo nagrađena deca, bez šireg auditorijuma zbog epidemioloških mera usled pandemije izazvane virusom korona – navodi se u izveštajima sa tog događaja.

Podsećanje da je Novak Đoković bio pozitivan na kovid 19 a da je potom otišao na dodelu nagrada na svom Tviter profilu preneo je novinar Njujork tajmsa Ben Rotenberg, koji je inače poznat i po tome što piše veoma kritične tekstove o Đokoviću, zbog čega ga optužuju i da je ostrašćeni protivnik srpskog tenisera.

Rotenbergov tvit izazvao je dosta polemike na društvenoj mreži.

On je na Tviteru naveo i da formulacija koja je upotrebljena u prethodno pomenutim dokumentima ne daje nedvosmislen odgovor na pitanje da li je Đoković 16. decembra dobio pozitivan rezultat ili je samo 16. decembra radio PCR test, čiji je rezultat mogao i dobiti sa par dana zakašnjenja.

Drugi mediji, uključujući i BBC, preneli su međutim da je Đoković potvrdu da je inficiran kovidom 19 dobio upravo 16. decembra.

U slučaju kada je osoba pozitivna na prisustvo kovida 19, trebalo bi da bude u kućnoj izolaciji u periodu od 14 dana, predviđeno je postojećim propisima u Srbiji.

Ben Rotenberg je takođe preneo i da je 16. decembar bio dan kada je Đoković imao dosta obaveza.

Tada je učestvovao na panelu Putem šampiona, čiji je organizator njegova fondacija, zajedno sa košarkašicom Sonjom Vasić i trenerom Željkom Obradovićem, a takođe je prisustvovao i predstavljanju poštanskih marki na kojima se nalazi.

Podsetimo, Novak Đoković u Park hotelu čeka odluku suda o žalbi na rešenje da mu se uskrati pravo boravka u Australiji.

U dokumentima koji su podneli njegovi advokati navodi se između ostalog da je Đoković vizu dobio u novembru, a medicinsko izuzeće u decembru, kao i da je od odeljenja unutrašnjih poslova dobio dokument u kome se navodi da može da uđe u zemlju bez obaveznog odlaska u karantin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari