Foto:Chip Somodevilla POOL/EPA

Fondacija će zaposliti desetak ljudi, koji će ove partije pomagati istraživanjem javnog mnjenja, analizama i ideološkim materijalom. Krajnji Benonov cilj, pišu agencije, jeste da fondacija bude rival fondaciji „Otvoreno društvo“ američkog milijardera DŽordža Sorosa, za koga je rekao da je „briljantan. On je đavo, ali je briljantan“.

Benon važi za najuticajnijeg aktera na desničarskoj strani u politici SAD i idejni je vođa novih konzervativaca. Na funkciju Trampovog glavnog stratega imenovan je još za vreme izborne kampanje u avgustu 2016. i pripisuju mu se ogromne zasluge za Trampov izborni uspeh. Takođe važi za nekog ko je imao ogroman uticaj na američkog predsednika. Zvali su ga Trampov Dart Vejder i Trampov šaptač. Nakon odlaska s funkcije obećao je da će se boriti za Trampa i van Bele kuće „u medijima i korporativnoj Americi“.

NJegovo imenovanje na visoku funkciju od početka je nailazilo na negodovanje i među republikancima i među demokratama zbog njegove desničarske orijentacije. U sukobu je bio i s Trampovim savetnikom i zetom DŽeredom Kušnerom i šefom kabineta DŽonom Kelijem.

Pre ulaska u Belu kuću Benon je bio na čelu desničarskog glasila „Brajtbart njuz“, koji je podržavao Trampa tokom cele izborne kampanje. Brajtbart je počeo kao sajt, ali je pod Benonovim rukovodstvom proširen i na radio-stanicu i internet televiziju. Optuživan je za fašizam i rasizam, a drugi mediji su ga nazivali žutom štampom. Benon je i jedan od osnivača sajta Hafington post, koji je među najuticajnijima u SAD. Iako su ga mediji uvek najviše zanimali, karijeru je započeo u investicionom bankarstvu i bio je visoko pozicioniran u Goldman Saksu. Autor je više dokumentarnih filmova, između ostalog i serijala o Ronaldu Reganu „Pred licem zla“. Takođe je pomogao Piteru Švajceru da napiše knjigu „Klintonov novac“, a kasnije je po knjizi snimio i film.

Stiv Benon je rođen 1953. Završio je privatnu vojnu gimnaziju. Diplomirao je urbano planiranje na Univerzitetu Virdžiniji Tek. Ima master iz studija o nacionalnoj bezbednosti sa Univerziteta DŽordžtaun i master iz poslovne administracije sa Harvarda. Bio je oficir ratne mornarice SAD. Tri puta se ženio i razvodio. Ima tri ćerke. NJegova druga bivša supruga, koja ga je optužila za porodično nasilje, u brakorazvodnoj parnici je istakla da Benon nije želeo da njihovo dete ide u određenu školu jer tamo ima „previše Jevreja“.