Tom Kruz: Rođen 3. jula 1Tom Kruz Foto: EPA-EFE/CHEMA MOYA

Da je neko 1976. tada četrnaestogodišnjem đaku franjevačkog semeništa Tomasu Kruzu Mapoteru rekao da će jednoga dana, u ne tako dalekoj budućnosti on biti Tom Kruz, jedna od deset najvećih filmskih zvezda svih vremena, on bi verovatno pozeleneo i rekao da je njegova ambicija da se oda svešteničkom pozivu.

Ipak, osećajnom, duboko religioznom momku, rođenom 1962. u Sirakuzi u Njujorku, bilo je suđeno da postane jedan od najplaćenijih i najtraženijih glumaca u istoriji filma.

Ovo je prevod uvodnog dela biografije Toma Kruza na čuvenom filmskom sajtu IMBD, na kome će zainteresovani pronaći ostatak životne i priče o karijeri jednog od zaista najpoznatijih glumca današnjice, svojevrsnom sinonimu Holivuda.

Njegov najnoviji gest nije poput onoga kada je vikao na ekipu filma na snimanju novog nastavka „Nemoguće misije“ zato što se, po njegovom mišljenju, nisu dovoljno pridržavali pravila protiv širenja virusa, ali spada u domen onih manje prijatnih.

Naime, nakon što je već nekoliko godina unazad „prozivano“ najveće priznanje holivudske industrije – Oskar, zbog nedovoljne raznovrsnosti po pitanju upliva žena, ali i umetnika drugih boja kože osim bele, na red su, iz istog razloga, došli i Zlatni globusi.

Organizatorima dodele ove nagrade upućene su kritike zbog „nedostataka diverziteta i transparentnosti“ i, iako su oni obećali da će se potruditi to da isprave, to nije sprečilo TV mrežu NBC da najavi da iz ovih razloga već sledeće godine neće prednosti dodelu priznanja najvažnijih posle Oskara.

I to bi za udruženje stranih filmskih novinara i kritičara u Holivudu, koje stoji iza odluka o Zlatnim globusima, zapravo moglo predstavljati veću pretnju od pomenutog gesta Toma Kruza koji je iz protesta vratio svoja tri Zlatna globusa, osvojena za „Rođen 4. jula“, „Džerija Megvajera“ i „Magnoliju“.

Iz Kruzove biografije vredi još istaći saradnju sa velikim rediteljima poput Stouna (navedeni „4. jul“) ili velikog Kjubrika na čijem je poslednjem filmu „Širom zatvorenih očiju“ radio sa tadašnjom suprugom Nikol Kidmen, ali ii zanimljiv podatak da nikad nije dobio Oskara.

NJegovoj slavi i uspehu, šuška se kao i u slučaju nekih drugih velikih holivudskih imena, doprinela je i sajentologija, neka vrsta verske organizacije, tvrde neki i sekte, koja je zauzela mesto njegove gorljive ljubavi prema katoličanstvu.

Ali, strast prema sajentologiji koštala ga je privatnog života u kome je zbog nje ostao bez svoje poslednje supruge Kejti Holms i starateljstva nad njihovom ćerkom Suri.

Sve ostalo je, od „Top gana“ sredinom osamdesetih do njegovog željno iščekivanog nastavka, istorija jedne holivudske zvezde.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Tom Kruz: Rođen 3. jula”

  1. Jeste izuzetan glumac. Njegova uloga u „Rođen 4.jula“ zaista zaslužuje Oskara. Poznato je i to da ne angažuje kaskadere za teške scene. Sve je to tačno. E sad, šta će izuzetno uspešnom glumcu pripadnost sekti, to mi stvarno nije jasno.

  2. Nikakav glumac naspram, recimo, Hekmana, Hofmana… Nikol Kidman je za njega doktor glume.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.