Vigor Majić: Simbol Petnice 1Foto: BETAPHOTO/ Istrazivacka stanica Petnica Nikola Bozic

Malo je ljudi u Srbiji čija se mišljenje bespogovorno sluša i poštuje, a jedan od takvih je Vigor Majić.

Njegovo ime je simbol Istraživačke stanice Petnica, jednog od retkih svetski prepoznatljivih brendova Srbije za čiji opstanak se Majić neumorno bori već četiri decenije.

Ovih dana, međutim, došao je u žižu javnosti nakon što je u medijima objavljen njegov govor na jednom od foruma održanih početkom godine, na kome je objasnio kako je vazduh u Srbiji planski iskvaren.

„Najlošiji ugalj koji se na ovim prostorima prodaje zove se ‘kolubara’. Država ima moć da zakonima reguliše pitanja od najopštijeg interesa. Nemam ni trunčicu sumnje da lignit treba napustiti i otvorene kopove zatvoriti i zatravniti. Ceterum censeo, lignit treba zabraniti, a rudnike zatvoriti“, poručio je Majić.

On je rekao i da se ključni skok zagađenosti desio pre četiri-pet godina, a u Beogradu pre godinu dana, zato što postoji ugljarska mafija koja otkopava jalovinu. Kao krivca u svom govoru je imenovao REIK „Kolubara“ jer je dozvolila da se jalovina sa 30-40 odsto gline prodaje kao ugalj za jeftine pare.

Nije se Majić libio da za problem, koji smatra da je ravan kolektivnom sporom samoubistvu, „prozove“ javno preduzeće REIK „Kolubara“.

Godinama je poznat kao beskompromisan borac za kvalitetno obrazovanje i oštar kritičar tradicionalnog školskog sistema i neuspelih reformi.

Jedan je od retkih koji je imao hrabrosti da opovrgne romantičarsko uverenje javnosti da smo zemlja talentovanih đaka.

Najzaslužniji što za „najveći stvarni obrazovni eksperiment i najveću inovaciju u domaćem obrazovanju u poslednjih sto godina“, kako je svojevremeno opisao Petnicu, i danas vlada nesmanjeno interesovanje đaka.

U autorskom tekstu na stranicama Danasa povodom tri i po decenijama Istraživačke stanice opisao je „tajnu“ njenog uspeha i opstanka: „Za ovih 35 godina Petnica je uspela da ne bude poligon razmetanja, jeftine reklame, glaziranih bajki i fluktuacija dnevnih parola i lažnih snova. Da je tu popustila stalnim pritiscima, možda bi lakše rešila neke od svojih bolnih problema.“

Vigor Majić je rođen 1957. godine u Opatiji.

Osnovnu i srednju školu je završio u Loznici, dok je u Beogradu studirao na Medicinskom i Prirodno- matematičkom fakultetu.

Bio je aktivan u organizaciji Mladih istraživača na Beogradskom univerzitetu, u Mladim istraživačima Srbije i u omladinskoj organizaciji u oblasti obrazovanja i nauke.

U Istraživačku stanicu Petnica je došao 1982, gde je, sa manjim prekidima, ostao do danas.

Sredinom osamdesetih godina bio je na čelu Izvršnog odbora Republičke zajednice nauke.

U studentskim danima bavio se novinarstvom, bio član redakcije časopisa „Gledišta“ i pisao za „Galaksiju“ i „Vreme“.

U periodu 2001-2002. godine obavljao je funkciju zamenika ministra prosvete Gaše Kneževića u vladi Zorana Đinđića.

Objavio je više radova u domaćim i međunarodnim časopisima na temu obrazovanja, nauke, rada sa talentima, ekologije itd.

Oženjen je, otac dvoje dece.

Živi u Valjevu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

15 reagovanja na “Vigor Majić: Simbol Petnice”

 1. Petnica je privatno preduzece, firma V. Majica koja ubira velike prihode i uzima iz budzeta Srbije.
  Par pitanja:
  Sta je tacno zavrsio, sta magistrirao, sta doktorirao, kada i gde?
  Koliko dugo je bio clan Saveza komunista Jugoslavije? Molimo precizne i argumentovane odgovore

   • zainteresovani gradjanin, koga zanimaju informacije od javnog znacaja. I zasto se moj novac presipa sumnjivim privatnim firmama, osobi bez zanimanja i struke

   • Licno poznajem Vigora. Proterivanje Nikole Bozinovica bio je organizovan cin, njega Srdjana Janeva i jos nekih. Srecom po Nikolu, kog mozete poguglati. A pitati o tokovima para, uvek je umesno i potrebno. Realno taj covek (a i mnogi oko njega) nikada nisu radili.drugde nego tu.
    Sa druge strsne zahvalan sam im za to sto je napravljeno, za mene je to nsjsvetlija tacka u Srbiji vec preko 30 godina.

  • Ko Vama brani da i Vi napravite privatno preduzece tipa „Petnica“, bas bi Srbiji trebala jos jedna…Mladi su zeljni nauke…

  • Poenta članka je da li je vazduh u Srbiji zagađen. Da li je to zbog lignita? Da li će takav vazduh koji svi mi uzdišemo da prouzrokuje razna oboljenja u budućnosti?

  • Komentatora „ne, ni slucajno“ ne brine vazduh koga disemo i, koga vidimo.
   On zeli da zna tacan broj cipela g Vigora Majica

  • Za vasu informaciju istrazivacku stanicu Petnica osnovao je davnih godina Dusan M ihailovic tada zaljubljenik prirode i nauke. Moja deca su kao gimnazijalci pohadjali tu skolu i veoma sam ponosna na njih a danas su uspesni strucnjaci u svom poslu. M i V aljevci veoma smo ponosni na Petnicu i ne dirajte je jel tamo dolaze samo najbolja deca da se zna.

  • Ne lupajte gluposti! Informišite se!
   Samo Vam u komentaru nedostaje 5G mreža, Bill Gates.. i da zabava počne.

   • Smeta vam cinjenica da je Petnica privatna firma V. Majica? Ili cinjenica da on nije naucnik? Ni profesor?

  • A vi se baš trudite da komentar deluje kao da „imate neke informacije“.
   Udbaške metode verovatno bolje prolaze na Blicu…

 2. molimo Danas da vrlo precizno opise tacnu vlasnicku strukturu Petnice. I polozaj gradjanina Majica u njoj, sa datumima i dokumentima. Pa onda da preradi ovaj suplji i tuzni hvalospev, kakav je i mladi Vigor sigurno mogao da posveti Titu i partiji (kasnije Djindjicu, kasnije…..svima)

 3. Koji stepen zatrovanostisrpskih mozgova vlada, vidi se najbolje po komentarima. Cinjenica je da je Majic na celu izuzetno vazne naucne ustanove i cinjenica je da je vazduh u Srbiji najzagadeniji u Evropi. To pokazuju i evropske analize a kriticarima ove teze bih preporucio da malo produ ne kolima sa klimom nego vozom kroz Kolubaru pa da osete ono sto se mora osetiti i u prolazu a kamo li u zivotu tamo! Sve ostalo je nebitno!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.