Vilijam Berns: Diplomata u CIA 1Foto: EPA/ RITCHIE B. TONGO

„Vilijam Berns deli moje duboko uverenje da obaveštajna služba treba da bude apolitična i da posvećeni obaveštajni profesionalci koji služe našoj naciji zaslužuju zahvalnost i poštovanje“, kazao je izabrani predsednik SAD Džozef Bajden obrazlažući svoju odluku da imenuje Bernsa za novog šefa CIA.

Ako njegovo imenovanje potvrdi Senat, Berns će postati prvi karijerni diplomat na čelu CIA. Američki narod će mirno spavati, uverava Bajden, „sa njim kao našim narednim direktorom CIA“.

Dugogodišnji diplomata ima 33-godišnju karijeru u Stejt departmentu za vreme republikanskih i demokratskih predsednika.

Bio je zamenik američkog državnog sekretara u vreme kada je na toj funkciji bila Hilari Klinton. Berns je bio ambasador u Jordanu za vreme administracije Bila Klintona, ambasador u Rusiji, za vreme predsednika Džordža Buša mlađeg.

Dobitnik je tri predsedničke nagrade za izuzetnu službu i najviša civilna priznanja Pentagona i američke obaveštajne zajednice.

Studirao je istoriju na Lasal univerzitetu u Filadelfiji, dok je magistrirao i doktorirao međunarodne odnose na Oksfordu, gde je studirao zahvaljujući Maršalovoj stipendiji.

Berns (64) je 2012. tokom posete Balkanu, boravio u Beogradu kada je isticao „da SAD podržavaju evropske integracije Srbije“, a svojevremeno je, podsećaju mediji, govorio i da SAD podržavaju Briselski sporazum.

„U interesu same Evropske unije da se nastavi dijalog Beograda i Prištine“, kazao je tada Berns.

Kao zamenik američkog državnog sekretara, Berns je razgovarao 2013. u Vašingtonu sa tadašnjim premijerom Srbije Ivicom Dačićem i ponovo izrazio trajnu podršku evropskoj budućnosti Srbije.

U jeku previranja u Stejt departmentu, posle preuzimanja dužnosti Donalda Trampa u januaru 2017, Barns je ćutao do prošle godine kada je počeo sa pisanjem jako kritičkih članaka o politici administracije Donalda Trampa u publikacijama, Forin afers i drugim.

Berns je u braku sa Lisom Karti, dugogodišnjom službenicom Forin ofisa.

Lisa Karti je aktuelna direktorka Odeljenja za humanitarno finansiranje i mobilizaciju resursa pri Kancelariji UN.

Imaju ćerke Saru i Elizabet.

Govori ruski, arapski i francuski jezik. Našao se 1994. na spisku magazina Tajm „50 najperspektivnijih američkih lidera mlađih od 40 godina“, ali i na Tajmovom spisku „100 mladih globalnih lidera“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Vilijam Berns: Diplomata u CIA”

  1. Zelim dobro zdravlje nasem predsedniku Đozefu Bajdenu i da uvek uspe u svemu i sacuva i ojaca svetsku ulogu SAD zajedno sa nasim gospodinom direktorom Vilijamom Bernsom da Amerika bude jos jaca ekonomski i vojno u nadi da narod Amerike moze mirno da spava bez ikakvog straha za nasu decu u buducnosti . Ne treba se mnogo vezati za drzave EU od kojih smo u proslosti imali dosta problema zbog lazi i neistina o svemu sto se desavalo nasem narodu ma gde ziveli u svetu. Blokirali su nasu ekonomiju,vojnu moc i ugled u celom svetu. Oni koji nas jednom prevare ,uvek su spremni da to ponove.Treba zaostriti i politicke i ekonomske odnose sa EU i okrenuti se drugima na Balkanu i istoku do Kine. Ulagati u svim poljima i verujem da ce sve to ceniti i uzvracati visestruko. Potrebna nam je zdrava hrana,cista voda i izvori sirovina i rudnih bogatstava u koje treba vec sada ulagati za nas narod i nasu decu u buducnosti. N.A.T.O. i PENTAGON moraju razraditi novu strategiju vojne moci i cuvati sve one koji misle,zele,vole,nadaju se i nisu prevarili Ameriku bez obzira sta je sve bilo. Evo dosli su i u Ameriku da prave i isprave ono sto Angela Mengel iz Nemacke salje vec odavno. Zasto ne kaze da je Snouden nemacki spijun koji je ubacen u C.I.A.-e. Zasto ga cuvaju i ne isporuce Americi. Zasto zatvaraju granice.Zasto kontrolisu i prisluskuju N.A.T.O. u EU. Mozda Snouden zna sve to sto se desava u nasoj Americi. Posebno obratiti pazju na diplomate i predstavnike americke administracije u EU. Nije bezbedno i treba se spremiti na vreme. Nadam se i verujem da ce moje kolege uspeti na vreme da dodju do svih informacija i podataka koje ce dostaviti nasoj sluzbi. Cuvajte Đozefa Bajdena i Vilijama Bernsa ,jer cemo samo tako sacuvati nas narod i nasu voljenu AMERIKU . Neka BOG blagoslovi naseg predsednika Đozefa Bajdena. Neka BOG blagoslovi americki narod i nasu AMERIKU.
    Vas odavno zaboravljeni John Wick C.I.A.-e. U.S.A

  2. Poruka za PENTAGON i N.A.T.O U kompjuterima se nalaze ‘ programirane genetske vremenske zone slobodnog blokadnog transmitera’ ne ostavljaju traga da je ‘neko’ upao neovlasceno i skida poverljive podatke. Sto pre promenuti sve sifre i lozinke pristupa i memorijske ‘vremenske fisiono-fusione kaskade veze’ i kriptovati sa Vernanovom binarnom enkripcijom plivajuceg koda sa slikama morskih talasa i sumom oluje. Nesto se neobicno desava u satelitskom prenosu slika televizije sa blagim smetnjama neprimetnim vecini gledalaca. Verovatno koriste frekvencije televizije za prenos poverljivih podataka , a koriste stari sistem interneta preko elektricne mreze visokog napona. Ne mogu preciznije o tome . U pitanju je jedan TESLIN patent za prenos šifrovanih dokumenata dok se koristi baza podataka preko elektricne mreze i tv kanala bez obavestenja da je ‘neko’ hakovao sistem. Treba proveriti sve Telekomunikacione veze sa NEMACKOM. Lozinke i sifre su vec otvorene. NE ZNAM ZASTO. Nemam kontakt i odobrenja za mogucu dalju proveru za prijem i slanje.
    John Wick C.I.A.-e. U.S.A.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.