Vladan Kuzmanović: Stručni kritičar linija metroa 1Foto: prof. dr Vladan Kuzmanović, dekan Univerzitet u Beogradu, Građevinski fakultet; hikom.grf.bg.ac.rs

Ako sednete u pogrešno projektovan metro, sve linije i stanice biće pogrešne.

To je u najkraćem zaključak primedbi Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na predviđena rešenja za beogradski metro, koje je izneo dekan ove visokoškolske ustanove Vladan Kuzmanović na (polu)javnoj sednici Komisije za planove Skupštine grada o Nacrtu plana generalne regulacije šinskih sistema u prestonici.

Građevinski fakultet, koji u drugom mandatu vodi Kuzmanović, jedini je podigao glas protiv štetnih rešenja u ovom projektu od javnog značaja, za razliku od ostalih fakulteta koji su i te kako „pozvani“ da o tome iznesu stručno mišljenje.

Nije ovo prvi put da Kuzmanović, kao predstavnik institucije na čijem je čelu, argumentovano brani interese struke.

Upozoravao je na investitorski urbanizam koji je trenutno na delu u prestonici, ukazivao da se univerzitet redovno zaobilazi pri kreiranju zakonskih rešenja o kojima bi morao da bude konsultovan.

Jedan je od retkih dekana koji se na Senatu redovno oglašava o „bolnim“ temama po Beogradski univerzitet, o kojima ostali ćute.

Uvek odmeren i principijelan, nikad preglasan, što je u skladu sa njegovim uverenjima. Smatra da je u životu najvažnije imati dobru meru i trudi se da svojim primerom promoviše akademsku čestitost, lično i inženjersko poštenje.

Vladan Kuzmanović je rođen 10. juna 1966. godine u Požarevcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Beogradu 1993. Njegov rad „Projekat hidrotehničkog tunela“ je nagrađen kao najbolji diplomski rad u školskoj 1992/93. godini.

Na Fakultetu je prošao sve stepenice, od inženjera saradnika do redovnog profesora.

Od početka inženjerske i akademske karijere bavi se različitim aspektima projektovanja, proračuna, izgradnje i sanacije hidrotehničkih konstrukcija.

Kao autor ili koautor objavio je četiri udžbenika i više od 60 naučnih i stručnih radova. Koautor je tri patenta.

Od 1998. godine je stalni sudski veštak Ministarstva pravde i za to vreme je obavio veliki broj ekspertiza i veštačenja u kojima su analizirani različiti aspekti projektovanja i izgradnje građevinskih objekata.

Član je Republičke revizione komisije za stručnu kontrolu tehničke dokumentacije za objekte od značaja za Republiku Srbiju, kao i više stručnih udruženja.

Oženjen je i otac troje dece.

Zanimljivo je da na reveru sakoa uvek nosi značku sa grbom Građevinskog fakulteta na kome su latinske reči: studere, docere, aedificare (istraživati, obrazovati, graditi), kao tri simbola na kojima ovaj fakultet počiva.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Vladan Kuzmanović: Stručni kritičar linija metroa”

  1. Ovaj tekst me je oduševio. Nisam znao da je dekan građevinskog fakulteta, ustvari pravi čovek za ministra građevine. Poznaje materiju i od njega ovi gelipteri iz vlasti treba da uče.

  2. Veoma ga dobro poznajem i mislim da je u tekstu naveden samo deo njegovih kvaliteta. Pravi sledbenik, i prema svemu sudeći nalednik, akademiika i predsednika SANU dr Hajdina.

  3. Salje mi poruku drugar koji je zavrsio gradjevinski ove godine..kaze video sam tvoj komentar po pitanju ovoga na nekoj drustvenoj mrezi, od svih profesora i svega za dekana se zna da je jedan od najvecih strucnjaka u Srbiji, kaze covek bukvalno drzi u malom prstu sve i veoma je postovan od strane studenata.. trebalo bi proveriti zasto Saobracajni faks podrzava ovo ka Makisu?!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.