Adis Abeba

Etiopska vlada uhapsila 13 Kanađana 1

Etiopska vlada uhapsila 13 Kanađana

Vlasti u Etiopiji pritvorile su 13 kanadskih zdravstvenih radnika i volontera, navodeći da su nepropisno praktikovali medicinu u zemlji.

Državljanin Srbije poginuo u padu aviona u Etiopiji 6

Državljanin Srbije poginuo u padu aviona u Etiopiji

U avionu kompanije „Etiopijen erlajns“, koji se srušio neposredno po poletanju sa aerodroma u Adisa Abebi, među putnicima iz više od 30 zemalja bio je i jedan državljanin Srbije, saopšteno je iz ove avio-kompanije.

Abij novi premijer Etiopije 8

Abij novi premijer Etiopije

Novi etiopijski premijer Abij Ahmed položio je danas zakletvu, nasledivši Hajlemarijama Desalenja, koji je podneo ostavku u februaru, pošto su antivladini protesti u oblastima Oromiji i Amhari odneli nekoliko stotina života.

Oslobađanje političkih zatvorenika u Etiopiji 9

Oslobađanje političkih zatvorenika u Etiopiji

Etiopijski premijer Hajlemarijam Desalenj je danas objavio nameru da odbaci optužbe protiv političkih zatvorenika i zatvori zatvor Mekelavi, jer želi da „proširi demokratski prostor za sve“.

Obama: Etiopija partner u borbi protiv islamista

Obama: Etiopija partner u borbi protiv islamista

Američki predsednik Barak Obama označio je juče Etiopiju kao „istaknutog partnera“ u borbi protiv radikalnih islamista. Prema njegovim rečima, vojska te država odigrala je ključnu ulogu u slabljenju grupe Al Šabab u Somaliji, koja je povezana sa Al Kaidom. Takve poruke uputio je nakon razgovora sa premijerom Etiopije Hailemariamom Desalegnom, u prvoj poseti jednog američkog predsednika toj istočnoafričkoj zemlji. On je takođe apelovao na Desalegna da poboljša situaciju u vezi sa situacijom u domenu ljudskih prava i javne uprave.

Podržati gej populaciju u Africi

Podržati gej populaciju u Africi

Osamnaesti samit Afričke unije otvoren je juče u Adis Abebi u Etiopiji, a njegova glavna tema je unutarafrička trgovinska saradnja. Na dvodnevnom samitu biće izabran novi predsednik Komisije Unije. Za tu funkciju kandidovali su se odlazeći predsednik komisije Žan Ping i bivša ministarka spoljnih poslova Južne Afrike Nkosazana Dlamini-Zuma. Na Samitu će biti izabran i predsednik Unije, na čijem čelu se sada nalazi Teodoro Obiang Nguema.


Srbija zahteva hitnu istragu

Srbija zahteva hitnu istragu

Državni zvaničnici Srbije uputili su više javnih poziva strukturama međunarodne zajednice za što hitnije pokretanje efikasne istrage povodom Rezolucije Saveta Evrope o nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu, dok je izvestilac Parlamentarne skupštine SE Dik Marti kritikovao stav visoke predstavnice EU Ketrin Ešton da bi misija Euleks trebalo da bude odgovorna za taj posao.


Mutariku nasledio Gadafija

Mutariku nasledio Gadafija

Libijski lider Muamer el Gadafi nije uspeo da se održi na funkciji predsedavajućeg Afričke unije (AU), pošto je juče na samitu te organizacije u Adis Abebi za njegovog naslednika izabran predsednik Malavija Bingua va Mutariku.

Povratak Srbije na veliki kontinent

Povratak Srbije na veliki kontinent

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, u obraćanju učesnicima zasedanja Saveta Afričke Unije u Adis Abebi, izrazio zadovoljstvo što čak osamdeset odsto članica te međunarodne organizacije ne priznaje nezavisnost Kosova i apelovao na njih da ostanu pri tom stavu.

PrvaPoslednja