Mulgeta Birhanu Fejisa: Skromni maratonac iz Kotobea 1Foto: STARSPORT

Etiopski atletičar Mulgeta Birhanu Fejisa pobednik je 35. Beogradskog maratona, pošto je 42 kilometra i 195 metara pretrčao za dva sata, 12 minuta i 57 sekundi.

Stidljivi momak iz Adis Abebe je na cilj stigao sa 40 sekundi prednosti u odnosu na zemljaka Tesomea Bekelea, a vreme koje je zabeležio na stazi koja je prolazila ulicama glavnog grada Srbije je ujedno i najbolji rezultat koji je postavio u karijeri, skoro dva minuta brži od njegovog prethodnog ličnog rekorda.

Za ovu disciplinu 26-godišnji Fejisa je još uvek mlad atletičar, ali već nekoliko godina je važio za jednog od talentovanijih maratonaca iz Etiopije.

Ipak, u trenutku kada je trebalo da se probije među najbolje takmičare u ovoj disciplini njegov napredak je naglo usporen. Zbog epidemije korona virusa skoro dve godine nisu se održavale maratonske trke u svetu. Takođe, dodatni problem za Etiopljane je i građanski rat u toj zemlji, koji nije poštedeo ni atletičare, naročito ne one koji su ostali da žive i treniraju u ovoj afričkoj zemlji. Među njima je i Fejisa, koji je ceo život proveo u Kotobeu, naselju koje je predgrađe glavnog grada Adis Abebe.

Fejisa je u Beograd stigao zahvaljujući saradnji kineskog Ksijamen i beogradskog maratona i ta saradnja je i doprinela da manifestacija u glavnom gradu Srbije ipak dobije dodatni kvalitet ove elitne trke. Za njegovu karijeru je nastup u Beogradu veoma značajan, jer je uprkos visokoj temperaturi i stazi koja nije idealna za maraton postigao veoma dobro vreme.

Po završetku trke Fejisa je zbog urođene stidljivosti, ali i zbog skromnog poznavanja engleskog jezika, jedva uspeo da okupljenim novinarima opiše utiske sa staze. U tome je, kao i tokom trke, imao podršku svojih zemljaka iz Etiopije, pre svega trećeplasiranog Debelea Ebide.

– Pre svega zahvaljujem se organizatoru trke na tome što sam dobio priliku da učestvujem. Srećan sam zbog pobede i zbog ličnog rekorda – izjavio je mladi Etiopljanin, a zatim dodao:

– Uslovi na stazi su bili veoma teški, jer je temperatura vazduha bila veoma visoka, što nije idealno za maraton. I staza je bila veoma zahtevna jer je bilo puno uspona, ali sam uspeo da u poslednja dva kilometra ostvarim odlučujuću prednost u odnosu na Bekelea i da prvi prođem kroz cilj – rekao je pobednik 35. beogradskog maratona, na kom su u obe maratonske konkurencije prva tri mesta odneli gosti i gošće iz Etiopije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari