Dablin

Tramp ne ide u Irsku

Američki predsednik Donald Tramp otkazao je put u Irsku, planiran za novembar, a koji je trebalo da bude njegova prva poseta kao američkog predsednika, zbog problema oko rasporeda, saopšteno je iz irske vlade u utorak.

Istorijska pobeda Irkinja

Rezultati referenduma u Irskoj, na kojem je preko 66 odsto stanovništva glasalo za ukidanje Osmog amandmana, velika je pobeda za ovu strogo katoličku zemlju sa dosad najrestriktivnijim zakonom o pobačaju u Evropi.

Irska: Ukinuta zabrana abortusa

„Moć biskupa koji su zemlju vekovima držali u šaci, slomljena je“, piše nemačka štampa povodom odluke građana Irske da ukinu zabranu abortusa. Čak 66,4 odsto Iraca glasalo je za ukidanje zabrane na referendumu.

Bono Voks zgrožen optužbama iz Rajskih dokumenata

Vođa irske rok grupe U2, Bono Voks saopštio je da je zgrožen optužbama iz Rajskih dokumenata koji ga povezuju sa litvanskom kompanijom, a koja je navodno utajila porez, ali je pozdravio otkrivanje takvih podataka.

Oluja Ofelija odnela prvi žrtvu u Irskoj

Irska državna televizija izvestila je da je jedna žena stradala kada je drvo, usled udara vetra koji je donela oluja „Ofelija“, palo na njen automobil.

Najmlađi premijer u istoriji EU

Leo Varadkar tek ima veliki posao pred sobom, ali već po koječemu ulazi u istoriju: biće prvi premijer Irske koji je deklarisani homoseksualac i sin migranta iz Indije. Uz to će biti i najmlađi šef vlade u istoriji EU.

Kako popuniti četiri Boinga 737 za jedan minut?

Domaća kompanija Komtrejd razvila je softver myRyanair za Rajaner, koji će najveći niskotarifni avio-prevoznik u svetu koristiti za planiranja i realizaciju letova. Do platforme se došlo posle 36.000 inženjer-časova rada i testiranja.

Ruski bombarderi upali u vazdušni prostor Irske

Ruski bombarderi upali u vazdušni prostor Irske

Jedan avion je morao da skrene s kursa dok je drugi odložio poletanje kako bi izbegli dva ruska bombardera koji su bez upozorenja u februaru upali u vazdušni prostor pod kontrolom Irske, saopštile su juče vazduhoplovne vlasti Irske.

Otkazani Gart Bruksovi koncerti

Otkazani Gart Bruksovi koncerti

Američki kantri pevač Gart Bruks je želeo da održi pet povratničkih koncerata u Dablinu ovog meseca, ali je morao da ih otkaže. Iako su dva koncerta rasprodata, njemu nije data dozvola da nastavi sa prodajom karata. Reč je o lokalnoj samoupravi koja je reagovala nakon žalbi lokalnih stanovnika koji nisu bili raspoloženi da „trpe“ pet uzastopnih koncerata na Krouk Park stadionu kapaciteta 82.000 mesta.

Irska „izuzetno“ legalizovala abortus

Irska „izuzetno“ legalizovala abortus

Predsednik Irske Majkl Higins juče je legalizovao abortus u izuzetnim slučajevima kada lekari konstatuju da je život žene u opasnosti. Pojedine analitičare iznenadilo je što je Higins potpisao Zakon o zaštiti života u trudnoći umesto da ga prosledi Vrhovnom sudu, koji bi odlučio o ustavnosti.


Irski trener strahuje od rasizma u Srbiji

Irski trener strahuje od rasizma u Srbiji

Paul Dolin, menadžer irske fudbalske reprezentacije za igrače mlađe od 19 godina, izrazio je bojazan da bi tokom predstojeće utakmice njegovog tima sa izabranicima Srbije početkom juna domaći navijači mogli da naprave rasističke ispade, kao što se desilo u oktobru prošle godine u Kruševcu prilikom susreta sa timom Engleske.


Snažna podrška susretu predsednika

Snažna podrška susretu predsednika

Snažno pozdravljam sastanak predsednika Srbije i Kosova Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage, za koji verujem da ima veliki simbolični značaj, kao dalji korak u pravcu poboljšanja i normalizacije odnosa Srbije i Kosova, što svi želimo da vidimo, navodi u ekskluzivnoj izjavi za Danas Lusinda Krajton, ministarka za evropske poslove Irske, države koja je u januaru preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji.


Pohvala Srbiji za reforme i dijalog Dačića i Tačija

Pohvala Srbiji za reforme i dijalog Dačića i Tačija

Pohvaljujem Vladu Srbije za napredak koji je postigla kad je reč o sprovođenju reformi i dijalogu između Beograda i Prištine. Svesna sam činjenice da reformski proces zahteva izuzetan napor.

Grubješićeva s ministrima EU

Grubješićeva s ministrima EU

Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić učestvovala je juče u Dablinu na sastanku ministara evropskih poslova zemalja članica EU, u nastavku diplomatske ofanzive za dobijanje datuma za početak pregovora o pristupanju EU.

Prva Poslednja