Orašac

Vučić o slobodi i srpskoj državi u Orašcu 3

Vučić o slobodi i srpskoj državi u Orašcu

Sloboda bez države je anarhija, a država bez slobode je tiranija i naučili smo da jedno bez drugog ne ide, kao što Srbija nije Srbija ako Karađorđe i gospodar Miloš nisu zajedno, ocenio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanosti proslave Dana državnosti u Orašcu.

Napraviti od Srbije uređenu evropsku zemlju

Napraviti od Srbije uređenu evropsku zemlju

Povodom Dana državnosti 15. februara, kada je 1804. vožd Karađorđe pozvao narod na ustanak protiv turskih osvajača, a 1835. donet prvi Ustav Srbije, poznat kao Sretenjski, u Orašcu se okupilo nekoliko hiljada građana, kao i celokupan državni vrh zemlje, sa izuzetkom predsednika Tadića koji je u pratnji ministra odbrane Dragana Šutanovca i novog načelnika Generalštaba VS Miloja Miletića položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Srbija može u EU samo kao celovita država

Srbija može u EU samo kao celovita država

Kao što su Srbi bili jedinstveni na Kosovu 1389. i u Orašcu 1804, tako i danas sve državne institucije i svi građani treba da budu jedinstveni u odbrani Kosova. Ko god je čuo za Srbe i Srbiju zna da je Srbija u Evropi i da su Srbi evropski narod. I pre dva veka nije samo Srbija otkrivala Evropu nego Evropa Srbiju.

Pomoć prognanicima

Pomoć prognanicima

Predsednik Fondacije Račanska baština iz Bajine Bašte Slobodan Rogić juče je u Orašcu uručio sedmočlanoj porodici Zečević, prognanicima iz sela Drenovca kod Dečana, novčani deo nagrade koji je profesor Đorđe Trifunović, jedan od najznačajnijih istoričara srpske srednjevekovne književnosti, dobio na 13.

KOŠTUNICA: Nećemo se odreći nijednog dela naše države

KOŠTUNICA: Nećemo se odreći nijednog dela naše države

Srbija nema pravo da se odriče bilo kojeg dela svoje teritorije, „a pogotovo ne one najdragocenije, Kosova i Metohije“. Rešenje statusa Kosova moguće je postići samo pregovorima, uz uvažavanje Ustava Srbije, Povelje UN i načela međunarodnog prava, izjavio je premijer Vojislav Koštunica, juče na centralnoj svečanosti Dana državnosti, održanoj u selu Orašac kod Topole.