Rabrovo

Novi konkurs za izradu portreta bardova glumišta 1

Novi konkurs za izradu portreta bardova glumišta

Udruženje građana “Žanka Stokić” iz sela Rabrova, opština Kučevo, raspisalo je 4. krug konkursa za izradu portreta glumaca radi daljeg obogaćenja već tradicionalne, stalne izložbene postavke “Velikani srpskog glumišta”, koja je otvorena u Domu kulture ovoga naselja, i gostovola u mnogim naseljima širom Srbije.

"Žanki u čast" od 1. do 4. novembra 2

„Žanki u čast“ od 1. do 4. novembra

U Rabrovu, zavičajnom mestu naše glumačke dive Žanke Stokić, koja je ovde provela veći deo detinstva i rane mladosti, biće održane 17. po redu, Pozorišne svečanosti „Žanki u čast od 1. do 4. novembra.

Glumačke svečanosti „Žanki u čast“

Glumačke svečanosti „Žanki u čast“

Danas u naselju Rabrovu, opština Kučevo, počinje tradicionalni, 14. po redu, festival posvećen našoj glumačkoj heroini Žanki Stokić.


Goran Jevtić laureat kao „Gospođa ministarka“

Goran Jevtić laureat kao „Gospođa ministarka“

Nagrada na tradicionalnom festivalu „Žanki u čast“, posvećenom našoj proslavljenoj teatarskogj divi, koji se održava u njenom zavičajnom mestu Rabrovu kod Kučeva, po prvi put je, na 13. smotri, glavna nagrada dodeljena jednom muškarcu – Goranu Jevtiću za ulogu u predstavi „Gospođa ministarka“.


Plaketa za glumicu Đurđiju Cvetić

Plaketa za glumicu Đurđiju Cvetić

Pozorišnom predstavom „Ljubavi Džordža Vašingtona“, u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca, u Rabrovu su zavrešene 12. Pozorišne svečanosti „Žanki u čast“, posvećene ovoj velikoj srpskoj glumici. Ovogodišnje tradicionalne Svečanosti bile su jedne od boljih, po reagovanju publike a i samih učesnika.

Pozorišne svečanosti „Žanki u čast“

Pozorišne svečanosti „Žanki u čast“

Danas počinju Pozorišne svečanosti „Žanki u čast“ koje su ove godine organizovane dvanaesti put. Manifestacija u spomen na legendarnu srpsku glumicu Živanu „Žanku“ Stokić održava se u Rabrovu, selu u kome je Žanka provela svoje najranije detinjstvo.

Škola koje traje 170 godina

Škola koje traje 170 godina

U osnovnoj školi „Živojin Žika Popović“ u Rabrovu, opština Kučevo, završena je školska godina i proslavljeno 170 godina postojanja. U vreme dok je još trajala Vukova borba za reformu srpskog jezika, u Rabrovo, daleke 1843.godine, dolazi prvi učitelj.

Srpska šljivovica na rumunski način

Srpska šljivovica na rumunski način

Miris sveže pečene rakije širi se ovih dana dolinom zlatonosnog Peka i Homoljem. Ovdašnji meštani majstorski peku šljivovicu, prepečenicu, kajsijevaču, jabukovaču i lozovaču. Srpsku prepečenicu peče i Rumunka Viki Nikolau, udata za penzionera Tomislava Mišića iz Rabrova kod Kučeva.


Žanka Stokić za Natašu Ninković

Žanka Stokić za Natašu Ninković

Plaketa, Žanka Stokić’’, priznanje koje se dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje po odluci umetnickog saveta ovogodišnjih 11.pozorišnih svečanosti u Rabrovu pripalo je glumici Nataši Ninković za ulogu likova Nataše, Alin i Katrin u pozorišnoj predstavi Beogradskog dramskog pozorišta, Ljubavna pisma’’, u režiji Nebojše Bradića.

Večita „Gospođa ministarka“

Večita „Gospođa ministarka“

Udruženje građana „Žanka Stokić“ iz Rabrova, ove godine, po jedanaesti put, organizuje Pozorišne svečanosti „Žanki u čast“ posvećene uspomeni na Žanku Stokić, rodonačelnika srpskog pozorišta, Festival na kome se takmiče glumci i koji neguje tradicionalni pristup pozorištu na kome se dodeljuje priznanje, Plaketa za najbolje glumačko ostvarenje .


Škola od 169 godina

Škola od 169 godina

U vreme dok je još trajala Vukova borba za reformu srpskog jezika i dok su se koplja žestoko lomila za narodnu pismenost, u Rabrovo daleke 1843. godine dolazi prvi učitelj. Većsledeće godine meštani podižu prvu školu, jednu od najstarijih u ovom kraju i Srbiji.

Đilas otvorio trafostanicu

Đilas otvorio trafostanicu

Gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas u ponedeljak u Rabrovu kod Kučeva pustio je u rad trafostanicu snage 35 kilovata. Svečanom puštanju u rad trafostanice, pored gradonačelnika Beograda, prisustvovali su i načelnik Braničevskog okruga Goran S. Petrović, direktor PD „Centar“ Kragujevac dr Gvozden Ilić, direktor ED „Elektromorava“ Požarevac Marija Lazić, narodni poslanik Rade Milovanović…


Žanka Stokić za Ljiljanu Blagojević

Žanka Stokić za Ljiljanu Blagojević

Kulturna manifestacija „Žanki u čast’“završena je predstavom „Nek mu je laka crna zemlja“ u režiji Vide Crnčević-Basare i izvođenju glumaca pozorišta „Slavija“ iz Beograda, Ljiljane Blagojević, Sonje Knežević i Danke Ignjatović.

Jubilarni susret sa Gospođom ministarkom

Jubilarni susret sa Gospođom ministarkom

U organizaciji Udruženja građana „Žanka Stokić“ iz Rabrova, a pod pokroviteljstvom opštine Kučevo, u ovoj pećkoj varošici se od 20. do 23. ovog meseca održavaju desete jubilarne kulturne svečanosti „Žankini dani“ koje će otvoriti glumica Mirjana Karanović.


Škola u Rabrovu za ponos

Škola u Rabrovu za ponos

Osnovna škola „Živojin-Žika Popović“ u Rabrovu izdvaja se zapaženim rezultatima, kvalitetom nastave i specifičnom atmosferom, koja uvek iznova podstrekuje nove ideje i garantuje već godinama potvrđivanu poziciju među najboljim i najistaknutijim vaspitno obrazovnim ustanovama u opštini Kučevo, Braničevskom okrugu i Srbiji. Na tom je putu već 168 godina i ni jednog trenutka nije izneverila gotovo dvovekovnu tradiciju rasadnika znanja.

PrvaPoslednja