Sopot

Završen 47. SOFEST

Festivalsku atmosferu, i ove godine, zabeležili su mladi glumci sa Fakulteta dramskih umetnosti kratkim filmom o ovogodišnjem festivalu koji je emitovan pred dodelu nagrada.

Otvoren 47. Filmski festival „Sofest“

Spektakularnim vatrometom i defileom filmskih ekipa u fijakerima, koje je u dugačkom špaliru ispred Centra za kulturu pozdravilo nekoliko hiljada ljudi, večeras je otvoren 47. Filmski festival „Sofest“.

Političnost filmova Saše Petrovića

Film „Skupljači perja“ pedeset godina nakon premijere u Kanu, gde je osvojio nagradu za najbolju režiju, i dalje je moderan i aktuelan i iz njega mladi umetnici mogu mnogo da nauče, saglasni su učesnici panela „Skupljači perja – međaš srpskog (jugoslovenskog) filma“ koji je danas održan u Centru za kulturu Sopot.

Najviše priznanja za "Pored mene"

Sunce Sofesta – glavna nagrada Filmskog festivala u Sopotu, koji je završen u subotu, za najbolju fotografiju pripala je Maji Radoševića za film „Pored mene“.

Jače prisustvo Intela u Srbiji zavisi od vlade u Beogradu

Jače prisustvo Intela u Srbiji zavisi od vlade u Beogradu

Proces obrazovanja jedan je od stubova nosilaca svakog društva, pa je od ključne važnosti da edukacija stanovništva prati savremene svetske trendove. Kako su savremene tehnologije postale važan faktor svih dešavanja, njihovo implementiranje u obrazovanje takođe je jedan od prioriteta.

Pokretom ruke do turističkog aranžmana

Pokretom ruke do turističkog aranžmana

Kreativni tim „Biosyntia“ iz Danske pobednik je ovogodišnjeg takmičenja Intel Business Challenge Europe, koje je 25. i 26. septembra u poljskom Sopotu okupilo 24 ekipe iz 15 zemalja, koje su predstavile svoje projekte iz oblasti tehnološkog poslovanja sa ciljem da unaprede svakodnevni život. Za projekat koji ubrzava proizvodnju mikroorganizama i pomaže proizvođačima hemijskih sredstava da pređu na biohemijske metode koje smanjuju ukupne troškove i emisiju CO2, dvojac iz Danske nagrađen je sa 25.000 dolara i prilikom da se na Intel Global Challenge na Univerzitetu Berkli bori za trijumf na svetskom nivou.

Još jedna nagrada za film „Tilva Roš“

Još jedna nagrada za film „Tilva Roš“

„Tilva Roš“, reditelja Nikole Ležaića, dobitnik je velike statuete SOFEST i novčanog iznosa od 800.000 dinara za najbolji film Festivala. Nagrada je uručena predstavnicima producentske kuće Kiselo dete na čelu sa samim Ležaićem na svečanoj dodeli nagrada u utorak uveče, kojom je završen jubilarni 40. filmski festival u Sopotu. Tom prilikom proglašeni su i pobednici festivala u kategorijama najbolja režija, scenario, muška i ženska uloga.


Ljubav i moda – tradicija i budućnost

Ljubav i moda – tradicija i budućnost

Glumica Beba Lončar otvorila je sinoć 39. filmski festival u Sopotu – Sofest, izrazivši posebno zadovoljstvo što će na kraju festivala, 6. jula, u čast nagrađenih, biti prikazan film koji ju je proslavio – „Ljubav i moda“ iz 1960. reditelja Ljubomira Radičevića.

Sudija odredio pritvor

Sudija odredio pritvor

Istražni sudija, nakon saslušanja odredio je pritvor R. J. (45) iz Ropočeva kod Sopota, je osumnjičenom za seksualno zlostavljanje ćerki starih 16 i 19 godina, od kojih je starija gluvonema.

Počeo 38. SOFEST

Počeo 38. SOFEST

Sopotski filmski festival SOFEST otvoren je sinoć na platou ispred Doma kulture u Sopotu projekcijom filma „Čekaj me ja sigurno neću doći“, Miroslava Momčilovića.

Uhapšen Amerikanac zbog razbijanja prozora

Uhapšen Amerikanac zbog razbijanja prozora

Američki državljanin Rasel Gordon uhapšen je juče u Sopotu zbog razbijanja prozora na zgradi suda u tom gradu. Njegova nevenčana supruga Jelena Kajtaz rekla je da je Gordon to učinio iz revolta, jer joj, kako je navela, sud nije obezbedio zaštitu od bivšeg muža.