Statueta slobode Dušanu Kovačeviću, Zdravku Šotri, Tanji Bošković i Milenku Jeremiću 1Foto promo/Filmski festival Sopot

Imam dvojako osećanje – stariji sam od većine nagrada koje sam dobio, i pomalo je neobična i priča da su mnogi moji prijatelji sa kojima sam pravio filmove danas spomenici ili imaju ulice koje su po njima nazvane – izjavio je Kovaćević primajući priznanje

– Ovde sam bio pre pedeset godina družeći sa sa Batom Živojinovićem, i meni je čast što sam na jednom od najpopularnijih naših festivala dobio ovu divnu nagradu. Imam dvojako osećanje – jedno,  što sam ovo doživeo, a drugo što sam stariji od većine nagrada koje sam dobio. Pomalo je neobična i priča da su mnogi moji prijatelji sa kojima sam pravio filmove danas spomenici ili imaju nazive ulica. Lepše je bilo dok su bili živi – izjavio je scenarista, reditelj i akademik Dušan Kovačević u svom nostalgičnom obraćanju, zahvaljujući se na nagradi Statueta slobode za izuzetno stvaralaštvo i neprocenjiv doprinos filmskoj umetnosti koja mu je sinoć uručena na svečanom otvaranju jubilarnog, 50. festivala u Sopotu.

Na ceremoniji koja je tradicionalno protekla uz fanfare, vatromet i defile umetnika, ovo priznanje dodeljenu je i reditelju Zdravku Šotri, glumici Tanji Bošković i scenografu Milenku Jeremiću, čija ostvarenja takođe predstavljaju istoriju domaćeg filma.

– Počeo sam u prvoj polovini prošlog veka da se bavim ovim poslom, nikada nisam radio za nagrade, nikada nisam očekivao priznanja, ali sam veoma zahvalan za sve što sam dobio tokom karijere. Bez obzira na moje godine, ovo priznanje je mali vetrić koji će me terati da još malo više radim nego što ste očekivali – istakao je Jeremić.

Za Tanju Bošković, „junakinju Kosmaja“ i „komšinicu iz Aranđelovca“ , kako je sinoć najavljena, ovaj festival takođe ima i vrstu lične nostalgije – ona je 1982. došla iz Herceg Novog u Sopot da bi primila nagradu za najbolju glumicu, koje joj je dodeljeno za ulogu u filmu „Balkan ekspres“.

– Kao što ste čuli, ovu sam nagradu dobila „preko veze“. Pre četrdeset godina, i večeras sam doletela iz Herceg Novog da bih primila Statuetu slobode. Ovu ću odmah da pokažem unučićima, da vide da moj život nije bio samo „bruka“, već je bilo i lepih stvari – izjavila je Tanja Bošković u svom duhovitom obraćanju publici.

U ime velikog autora Zdravka Šotre Statuetu slobode primila je glumica Tamara Aleksić.

Pedeseti Sopot zvanično je proglasio otvorenim Živorad Milosavljević, predsednik Odbora festivala, ističući da se o jubilejima obično izgovaraju velike reči.

– A nema potrebe za tim, jer pored retkih velikana, zbir mnogih malih dela talentovanih i vrednih ljudi stvara priloge za sećanja, i stvara duhovnu i materijalnu kulturu jednog naroda ili naseobine, bez obzira na njenu veličinu – rekao je Milosavljević prisećajući se stvaraoce koji su svoj rad i talenat uložili u ovaj festival, Dragovana Jovanovića, Miomira Mikija Stamenkovića, Dobrice Jovanovića…

Najpopularnije muzičke teme iz domaćih filmova i TV serija sinoć su izveli „Novi žitelji Kosmaja“ – orkestar Radeta Radivojevića sa solistima Žarkom Dančuom, Mari Mari, Milicom Njegomir, Ivanom Milinkovićem i Ognjenom Radivojevićem, a najavljeno je i postavljanje spomenika velikanu našeg glumišta Bati Živojinoviću ispred Centra za kulturu Sopot.

Na značaj ovog festivala koji je naš legendarni glumac mnogo voleo, zbog čega je i jedna glumačka nagrada ponela Batino ime, podsetio je njegov sin Miljko Živojinović.

– Na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, posle Pule i Niša, Sopot je treći filmski festiival koji je ustanovljen. On je naša tradicija, znamenje, nešto što nam niko ne može osporiti. Ovaj datum, pola veka postojanja, govori o tome gde se nalazi naš narod u filmskoj umetnosti i u kulturi uopšte. Pre nego što sam izašao na binu pomislio sam kako bi se moj otac danas osećao. Siguran sam da bi bio ponosan na ovoliku publiku, kao što sam siguran da nas Bata sada „gleda negde odozgo“ – rekao je Miljko Živojinović.

Pod sloganim „Prvih pedeset“, program jubilarnog Sopota otvorio je blokbaster „Toma“, u režiji Dragana Bjelogrlića, a do 10. jula u takmičarskoj konkurenciji pubika će videti 26 filmova.

O najboljim ostvarenjima i nagradama odlučivaće žiri – Snežana Bogdanović, Andrej Šepetkovski i Radenko Ranković.

U galeriji Centra za kulturu sinoć je otvorena i izložba plakata i fotografija ovog festivala pod nazivom „50“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari