Tara

Tara za početnike: Medvedi, omorika, liker od kupine 3

Tara za početnike: Medvedi, omorika, liker od kupine

„Moguć susret s medvedom“, „Stanište mrkog medveda“, „Pešačite na sopstvenu odgovornost“ – na table sa takvim i sličnim natpisima nailazili smo na svakom koraku na svakoj pešačkoj stazi na Tari…Piše, takođe, i da je mogućnost susreta s medvedom jako mala, ali to ipak ne ohrabruje previše. Barem ne u prvi mah. I barem ne mene.

Ugašen požar u Nacionalnom parku Tara 4

Ugašen požar u Nacionalnom parku Tara

Požar, koji je u subotu zahvatio deo Nacionalnog parka Tara, ugašen je u nedelju popodne i, kako navode u upravi tog parka, nije izazvao veću matrijlanu štetu. Uzrok požara je bilo varničenje kablova od visokonaponskog dalekovoda, tokom olujnog vetra na tom području. – Vatrom je bilo zahvaćeno od 40 do 50 hektara Nacionalnog parka na […]

Počela obnova uništenih šuma

Počela obnova uništenih šuma

U okviru ekološke akcije pod nazivom „Tošiba ume da posadi šume“, ta japanska kompanija počela je obnovu šuma u Nacionalnom parku Tara, koje su uništene 2012. godine u katastrofalnom požaru.


Sveslovenski duh mora da jača

Sveslovenski duh mora da jača

Druženje sa mališanima srpske i ruske nacionalnosti na Tari podstaklo je premijera Srbije Ivicu Dačića da se ponovo lati mikrofona i da u duetu sa sveštenikom Ruske pravoslavne crkve Sergejom Šastinom zapeva „Podmoskovnie večera“. Sa decom je otpevao i „Kaćušu“, čime je potvrdio svoj muzički talenat, ali i pokazao širinu repertoara.

Stvara se atmosfera protiv Partizana

Stvara se atmosfera protiv Partizana

Šest bodova više od Crvene zvezde i najverovatnije minimalno osipanje tima nisu dovoljni za spokoj u taboru Partizana, mesec i kusur dana pre početka prolećne etape trke za titulu s večitim rivalom u toj borbi Crvenom zvezdom.

Šampion odlično prošao

Šampion odlično prošao

Dan pre povratka sa dvonedeljnih bazičnih priprema na Tari, fudbaleri Partizana dobili su rivala u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Crno-beli su odlično prošli, jer im je jučerašnji žreb u Nionu sklonio sa puta ekipe iz Izraela, Bugarske i sa dalekog evropskog istoka, tj. spojio srpskog šampiona s pobednikom učesnika premijerne runde borbe za klupsku elitu između Valete (Malta) i Lusitansa (Andora), pa su u taboru „parnog valjka“ s širokim osmesima dočekali vesti iz Švajcarske. Ubeđeni da će dobiti duele s egzotičnim protivnikom, 18. jula u gostima i sedam dana kasnije u Beogradu.


Sto stabala za sto godina

Sto stabala za sto godina

Povodom proslave jubilarnih 100 godina postojanja i 10 godina poslovanja u Srbiji, kompanija Holcim organizovala je tokom vikenda volontersku akciju sadnje drveća na više od 15 lokacija u Paraćinu i Popovcu, kao i na Tari uz podršku NVO Naša Srbija.

Urediti evidenciju i statistiku vaspitnih mera

Urediti evidenciju i statistiku vaspitnih mera

Maloletnicima u pritvoru neophodno je obezbediti i obrazovni program i psihosocijalnu zaštitu, istaknuto je na okruglom stolu „Najnovija rešenja sadržana u Zakonu o maloletnicima“, koji je organizovalo Udruženje za međunarodno krivično pravo.


Za veću sudsku i sudijsku nezavisnost

Za veću sudsku i sudijsku nezavisnost

Čovek koji ne uživa osnovna ljudska prava i slobode teško da može da stvara i odlučuje o tuđim slobodama i pravima, stoga je od neprocenjive važnosti da sudovi i sudije uživaju potpunu slobodu i sudijsku nezavisnost, kako bi mogli da donose meritorne odluke, istaknuto je drugog dana Međunarodnog naučnog skupa koji organizuje Udruženje za međunarodno krivično pravo. Tema ovogodišnjeg savetovanja je „Zaštita ljudskih prava i sloboda u vreme ekonomske krize“.


Kriza pogađa i osnovna ljudska prava

Kriza pogađa i osnovna ljudska prava

U savremenom svetu prisutna je sveopšta kriza, koja nije samo ekonomska, već pogađa i osnovna ljudska prava, istaknuto je juče na otvaranju desetog Međunarodnog naučnog skupa koji organizuje Udruženje za međunarodno krivično pravo. Tema ovogodišnjeg savetovanja je „Zaštita ljudskih prava i sloboda u vreme ekonomske krize“.


Žurba zbog kosovskih Albanaca

Žurba zbog kosovskih Albanaca

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče na Tari da je rezolucija o Kosovu koju je zvanični Beograd predložio Generalnoj skupštini UN konstruktivan dokument, koji je u skladu sa interesima EU, što je potvrdila i Evropska komisija.

Deset dana druženja za mesece sećanja

Deset dana druženja za mesece sećanja

Humanitarna organizacija „Naša Srbija“ kao najveću nagradu za deset godina rada dobiće osmehe više od 500 dece iz Srbije i regiona koja od 3. jula do 5. avgusta u grupama borave na Tari, u tradicionalnoj Školi prijateljstva. Proteklih 10 dana na Tari je bilo 180 dece srpske nacionalnosti iz Rumunije, Mađarske, Albanije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Mališani od 10 do 12 godina, uz druženje i igru, usavršavali su srpski jezik, učili o srpskoj istoriji, kulturi, tradiciji, učestvovali u kreativnim radionicama.

PrvaPoslednja