Druženje sa mališanima srpske i ruske nacionalnosti na Tari podstaklo je premijera Srbije Ivicu Dačića da se ponovo lati mikrofona i da u duetu sa sveštenikom Ruske pravoslavne crkve Sergejom Šastinom zapeva „Podmoskovnie večera“. Sa decom je otpevao i „Kaćušu“, čime je potvrdio svoj muzički talenat, ali i pokazao širinu repertoara.

U Školi prijateljstva na Tari tokom vikenda sve je bilo u slovenskom duhu. Kroz igru i pesmu mališani su u subotu obeležili Dane srpsko-ruskog prijateljstva, a gosti su im, pored premijera, bili i patrijarh srpski Irinej, izaslanik ruskog patrijarha Kirila, episkop Ignjatij i predsednik RS Milorad Dodik.

Čekajući ugledne zvanice, mališani su uvežbavali program – u muzičkoj radionici horski su pevali „Kosovske božure“, u istorijskoj se preslišavali o poreklu slovenskih naroda, odgovarali na pitanja o Kraljeviću Marku, uvežbavali folklorne igre…

Kada su im predavači rekli da gosti stižu, okupili su se na poljani i čekali. Jedanaestogodišnja Lisa Koršunova, u ruskoj nacionalnoj nošnji, dočekala je zvanice sa pogačom i solju. Potom su intonirane srpska i ruska himna, a zatim je patrijarh obišao radionice.

– Ovde čitamo i prepisujemo Miroslavljevo Jevanđelje. Gde se ono sada nalazi? – pitala je predavačica jednog dečaka koji je kao iz topa odgovorio – U Narodnom muzeju u Beogradu.

– A gde je sačuvano tokom Drugog svetskog rata? – pitao je patrijarh, uz malu pomoć „U pitanju manastir u blizini“.

– Rača – odgovorila su deca uglas.

Obilazeći slikarsku, istorijsku, radionicu starih zanata, mlade izviđače, ekologe, patrijarh Irinej se najduže zadržao u muzičkoj školici – „Tamo daleko“, „Kosovske božure“, „Ljubav je to“… pevala su jednoglasno i srpska i ruska deca.

– Neverovatno je koliko su deca talentovana! – rekao nam je poznati voditelj Minja Subota, koji svake godine u Školi prijateljstva priprema muzički program sa mališanima.

On kaže da je ovogodišnja, 13. po redu Škola prijateljstva, specifična jer su dosad dolazila samo deca srpske nacionalnosti iz zemlje i regiona, a sada, po prvi put, uz blagoslov ruskog patrijarha Kirila ima i 20 mališana iz Rusije.

– Nekoliko njih već uči srpski u svojim školama, dok se većina prvi put susreće sa našim jezikom. Kao što većina dece iz Srbije ovde prvi put čuje ruski. Ipak, odlično se sporazumevaju. Radionice su mešovite, a za svega četiri dana naša deca su naučila ruske pesme, a mališani iz Rusije nekoliko srpskih kola – priča Minja Subota.

Jedan od onih koji prilično dobro govori srpski jezik je dvanaestogodišnji Ilija Jermolnik.

– Učenik sam Pravoslavne gimnazije „Sveti Jovan Bogoslov“ iz Moskve. Od ponuđenih jezika sam sam izabrao srpski, jer mi se mnogo sviđa. Kad porastem, biću sveštenik – ponosno kaže Ilija.

Svoj talenat deca su pokazala kroz program koji su priredili gostima. Igralo se i pevalo na improvizovanoj bini, a da puste glas nisu se libili ni Milorad Dodik ni Ivica Dačić.

Atmosfera je odisala „sveslovenskim“ duhom.

– Dvostruka je uloga Škole prijateljstva – posvećena je deci i jačanju veza unutar srpskog naroda koji žive na različitim teritorijama, ali i razvoju bratskih veza sa narodima u regionu i šire. A ruski narod je nama najbliži – rekao je premijer Srbije.

Predsednik RS Milorad Dodik nadovezao se u istom duhu, ističući da sveslovenska duša mora da se integriše, a da ta integracija počinje upravo u dečjem uzrastu.

I izaslanik ruskog patrijarha Kirila, episkop Ignjatij, rekao je da kao nikada do sada moramo biti zajedno.

– Danas je divan dan. Drago mi je što vidim radosne dečje osmehe, i siguran sam da ćemo i u budućnosti nastaviti da se posećujemo i družimo – naglasio je episkop Ignjatij.

Patrijarh srpski Irinej pozdravio je decu rečima: „Na vašim licima vidim ono najlepše, najradosnije i najčistije, što jedno biće čini čovekom. Neka je blagosloveno vaše druženje, i sada, i u budućnosti“.

Sve ih zanima

Lisa Koršunova, koja je dočekala goste, sa našim jezikom se prvi put susrela na Tari. Pohađa državnu osovnu školu, u kojoj srpski ne postoji kao izborni predmet. U Rusiji se može učiti samo u privatnim školama, među kojima su i dve pravoslavne gimnazije u Moskvi. Lisa želi da bude novinarka. „Sve me zanima i volim da postavljam puno pitanja“, kaže nam, u šta smo se i sami uverili.

Srpski kod

Polaznici ovogodišnje 13. Škole prijateljstva, od 6. do 27. jula, biće 400 mališana iz Srbije i dece srpske nacionalnosti sa Kosova i Metohije, Republike Srpske i Crne Gore, koja učestvuju u kulturno-obrazovnom projektu „Srpski kod“. Deci su na raspolaganju i brojne kreativne radionice, kao i škole sporta. Škola prijateljstva, u organizaciji nevladine organizacije Naša Srbija i pod pokroviteljstvom kompanije Holcim, i ovog leta održava se u hotelu „Beli bor“ Vojne ustanove Tara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari