Bez biblijske pravde na kraju 1

Debitantski roman dugogodišnjeg novinara Ivana Đurđevića – Plastelin, pojavio se nedavno u izdanju beogradskog Portalibrisa sa izuzetno zanimlojivim dizajnom korica koji potpisuje Aleksa Vasović.

U središtu napete priče ovog proznog prvenca je mali čovek, vodinstalater iz Beograda, oko koga se pletu trilerska dešavanja.

Jednog običnog dana život ćutljivog vodoinstalatera Martina Vaša postavljen je naglavačke – njegova supruga i njen ljubavnik, naime, brutalno su ubijeni, a on je glavni osumnjičeni.

Tokom procesa njegov život počinje da se kreće kroz potpuno nepoznat svet koji kreira čudni, crni, mršavi čovek iz senke. Ima posla sa korumpiranim inspektorom, advokatom sumnjivih namera, medijskim mogulom i lažnim guruom.

„Plastelin je stvarnosna fikcija, hibridno ostvarenje koje spaja iskustvo viđenog, znanog i pretrpljenog življenja u Srbiji: kriminal i politiku, ljubav i prevaru, filozofiju sa silom diplomatskih interesa. Pri tome Pisac ne istražuje samo ambijent zločina i kasnije komponovanje kažnjavanja nevinog već se bavi sve sudbonosnijom ulogom medija u vremenu opštih manipulacija gde stradaju ljudi, vere i države“, piše u svojoj recenziji rok kritičar i publicista Petar Peca Popović.

„U posebnoj umetnosti pisanja, koju odlikuje precizan jezik i majstorski izvedena priča, Ivan Đurđević demonstrira razumevanje fenomena XXI veka. Baš zato svoju novelu ne završava konvencionalnim srećnim krajem gde se zadovoljava biblijska pravda i uspostavlja red“, zaključuje Popović.

Roman, kako navodi sam autor, obrađuje „vezu između prljavog, pokvarenog, korumpiranog i manipulativnog sistema i uplašenog, neobrazovanog, neobaveštenog i slabomislećeg pojedinca, koja je temelj funkcionisanja nižerazrednih društava. Plastelin je kritika i takvog sistema i takvog pojedinca“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.