Burleska iz koje se izlazi "popišanih gaća" 1

Urnebesnu burlesku o pet balkanskih brđana – ocu Jozi i četiri sina Krešimiru, Branimiru, Zvonimiru i Domagoju (imena hrvatskih knezova / kraljeva – prim. prev) u potrazi za ženskom rukom koja bi ih hranila i čistila, nedavno je objavila Laguna, kao devetu knjigu u svojoj ediciji Bez prevoda.

Reč je o romanu Čudo u Poskokovoj Dragi Anta Tomića.

Sedam kilometara uzbrdo od Smiljeva nalazi se Poskokova Draga, krševit zaselak iz kojeg je pobegao svako ko je imao kud.

Ostao je samo Jozo Poskok sa četvoricom zamomčenih sinova.

Ova hajdučka družina živi po svom zakonu, ne dajući državi ništa, a uzimajući od nje sve što zatreba.

Jozin svet počinje da se urušava kad njegov najstariji sin Krešimir dođe na avangardnu ideju da siđe u Split i pronađe ženu, i to ne bilo koju, nego svoju staru ljubav koju je upoznao kad je jedini put bio izvan svoje zabiti: u vojsci, odnosno u ratu.

„Čuli ste vjerojatno za Teda Bandija, advokata iz Vermonta koji je ubijao studentice nalik njegovoj bivšoj djevojci, ili za šahistu Andreja Pićuškina, kojega su zaustavili malo prije nego što je uspio smaknuti šezdeset četiri osobe, po jednu za svako šahovsko polje, ili za Pedra Lopeza, tzv. čudovište iz Anda, ili za britanskog liječnika Harolda Freda Šipmana, za Alberta Fiša, Džeka Rasparača…? E pa, zaboravite ova čudovišta. Sve serijske ubojice ne mogu se mjeriti s okrutnošću Poskoka, divlje obitelji koja nastanjuje jednu skrivenu krašku udolinu u Dalmatinskoj Zagori. Rijetki koji su preživjeli susret s njima tek poslije mnogo nagovaranja i s golemom nelagodom, drhtavog glasa, mucajući, kroz suze govore o tome stravičnom iskustvu, a u pola pripovijesti obično se popišaju u gaće. Ipak, gdjekad i bezdušni monstrumi imaju potrebu za čistim čarapama ili toplim obrokom. Neki od njih, neobično je to možda čuti, osjećaju i nešto nalik ljubavi i sa žaljenjem otkrivaju kako je u suvremenom svijetu praktično nemoguće živjeti bez žene. Ovo je priča kako su se luđaci iz zabiti morali suočiti s tom užasavajućom istinom. Čitatelju, ovdje te zakon ne štiti“, preporučuje svoju romantičnu komediju Ante Tomić, nagrađivani hrvatski pisac, novinar i scenarista.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.