Čudesno pripovedanje o ljubavi i prijateljstvu 1

Novu knjigu priča Ljudmile Ulicke – O telu duše nedavno je objavio Arhipelag u prevodu s ruskog Nede Nikolić Bobić.

Prava za ovu knjigu prodata su u velikom broju zemalja, a Arhipelagovo izdanje jedno je od prvih izvan ruskog jezika.

Knjiga, u dva ciklusa, donosi čudesno pripovedanje o ljubavi i sumnji, o životu i strahu, o prolaznosti i smrti, a najpre o prijateljstvu i, u okviru prijateljstva, o prijateljicama koje ispunjavaju stranice ove knjige nesvakidašnjom energijom i iskustvom, vitalnošću i dobrotom.

Na početku oba ciklusa, kao neka vrsta uvoda u tokove pripovedanja u njima, nalazi se po jedna narativna pesma Ljudmile Ulicka. Te pesme su u funkciji strasnog i ispovednog sažimanja životnih iskustava.

Ljudmila Ulicka pripoveda u knjizi O telu duše o osnovnim iskustvima života: ljubav i smrt, bolest i čudo života, samoća i bliskost. Žene su u glavnim ulogama u praktično svim pričama u ovoj knjizi.

Junakinje Ljudmile Ulicke u prosvetljujućim iskustvima svog života svedoče o trenucima kad se život menja ili kad, suočene s prolaznošću, sabiraju i oživljavaju sve ono što im je doneo život.

Ulicka pripoveda jednostavno, ali u toj jednostavno budi najizrazitije elemente života i mišljenja, snažne emocije i strasnu zainteresovanost za sudbinu sveta koji nam predstavlja. Slavna po romanima koje je napisala, Ljudmila Ulicka se još jednom potvrđuje kao možda najveći majstor savremene svetske pripovetke.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.