Elena Ferante je... 1Foto: Pixabay/ClarissaBell

Knjiga sastavljena od pisama, eseja i intervjua nastalih u periodu 1991-2016, Frantumalja, koju je nedavno objavila Booka u prevodu Jelene Brborić, pružiće, tvrdi izdavač, odgovor na jedno od neizbežnih pitanja – ko je Elena Ferante?

Spisateljica, žena, Italijanka, majka, ćerka, prijateljica, političko biće – iskreno i bez zadrške govori o stvarima koje su bitne, jezikom i stilom koji je čitaoce očarao u njenim knjigama.

Da li je za delo važno da čitalac zna ko je autor/autorka? Da li knjige samo upotpunjuju njegovu sliku o piscu ili spisateljici ili knjige čita kroz prizmu onoga što zna o autoru/autorki?

Bez obzira na stav, činjenica je da misterioznost Elene Ferante ne prestaje da privlači pažnju javnosti.

Jedno od neizbežnih pitanja u malobrojnim intervjuima koje je spisateljica dala jeste upravo – ko je Elena Ferante?

I, možda čitalac neće saznati njeno pravo ime, ali će upoznati nju.

Ne može se tačno reći ko je ona, osoba koju književni kritičari s različitih strana sveta smatraju najznačajnijim savremenim italijanskim piscem.

Autor je knjiga koje potpisuje, i to je jedino pouzdano.

Da li je reč o spisateljici, piscu ili grupi autora, teško je reći, budući da je identitet skriven.

Zato izdavač nudi malo toga o autorki: da je rođena 1943. u Napulju i da je majka.

Sve ostalo su samo pretpostavke izvučene iz njenog dela.

U retkim intervjuima posredstvom elektronske pošte, ona govori o samoočuvanju i odsustvu želje da se prepusti novinarskim igrama jer one navode pisce da se ponašaju onako kako čitaoci od njih očekuju.

Objavila je nekoliko romana, među kojima su Dani napuštenosti i Mračna kći, a potom i četvorotomni ciklus Napuljskih romana koji joj je doneo svetsku slavu.

Njen poslednji roman Lažljivi život odraslih izašao je 2019. u Italiji, a svetsku premijeru dočekao je 1. septembra 2020. Magazin Tajm uvrstio ju je 2016. među 100 najuticajnijih osoba na svetu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.