Hajduk, poslednji put 1Foto: Promo

Serijal o Hajduku, jednog od najomiljenijih autora za decu Gradimira Stojkovića, „Laguna“ je nedavno kompletirala devetim nastavkom – „Hajduk po Himalaji“, u kojem novinarka intervjuiše Himalaju o Hajduku.

Po nalogu glavne urednice mlada novinarka treba da nađe Hajduka, njenog bivšeg razrednog starešinu. Ali od pisca Hajduka ni traga ni glasa, pa ona treba da se obrati njegovom nerazdvojnom školskom drugu.

Slede intervjui s Himalajom – čovekom koji je prošao s Hajdukom sve poznate i nepoznate avanture, i lepe i strašne, i smešne i one iz kojih izranja pitanje: da li je ovo i poslednja priča o Hajduku?

„Hajduk je nestao, nema ga, izgubio se, sakrio od javnosti – to je ideja i srž ove priče“, otkriva Stojković. „Naravno, ko bi najbolje mogao da je ispriča? Himalaja! I tako je nastala knjiga o Hajduku – bez Hajduka. Poslednja u serijalu, baš kako i treba. A gde je to Hajduk? Tu je, vidi on nas, ali mi njega ne vidimo…“, dodaje on.

„Nisam se družio s njim, ja sam ga vodio kroz život, smišljao mu dogodovštine, stvarao mu probleme i terao ga da nalazi rešenja, pa ga uvek slao da se druži sa vama čitaocima. Nisam ništa naučio od svog junaka, ali sam učio i naučio o pisanju takvih pripovesti… Jedan je pažljivi kritičar, moj drugar inače, otkrio da je svaka knjiga pisana na poseban način: jedna je klasičan roman, jedna je gotovo scenario, jedna kao triler za klince itd. Eto, to sam ‘naučio’ – da pišem onako kako će to goditi čitaocima“, objašnjava autor kako se družio sa Hajdukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.