Intrigantno i inteligentno 1

Roman Ljudska posla Karen Tuil (Pariz, 1972), koji je nedavno objavila Booka, u prevodu Olje Petronić, govori o privilegijama i zloupotrebi moći, o uticaju društvenih mreža na svačiji život, o crvenoj liniji (ne)pristanka na seksualni odnos, roman koji stavlja čitaoce na porotničku klupu i demontira bezosećajnost pravosudnog sistema.

Karin Tuil stvorila je autentične likove, ni dobre ni loše, prosto ljudske, navodeći čitaoca da oseća empatiju prema svakom od njih, čak i onda kad bi trebalo da ih mrzi ili prezire.

„U romanu Ljudska posla žustro se mešaju sve prevare i zloupotrebe moći našeg vremena. Pariska lomača taštine“, napisao je, između ostalog, kritičar magazina Figaro o ovom romanu.

Farelovi su moćan par. Žan je slavni francuski politički novinar, a njegova supruga poznata je po svom feminističkom angažmanu.

Njihov sin studira na prestižnom američkom univerzitetu i svet mu je pod nogama.

Čini se da im sve ide od ruke.

Ali jedna optužba za silovanje uzdrmaće tu savršenu društvenu konstrukciju. Siva zona seksualnih odnosa i različite percepcije istog događaja nalaze se u srcu ovog romana.

U njemu Karin Tuil demontira bezosećajan pravosudni sistem, zadirući u neke od najvažnijih tema današnjice: seks i pristanak, ženstvenost i muževnost, zloupotrebu moći i javni linč, život pod lupom medija i uticaj društvenih mreža.

Ljudska posla su upečatljiv, intrigantan i inteligentan roman koji će snažno uzdrmati svaku čitateljku i svakog čitaoca.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.