Knjiga sećanja - za večnost 1

Četiri decenije nakon što je Novi kvadrat, kultna grupa na umetničkoj sceni bivše Jugoslavije, prestao (nezvanično i onako usput) da postoji, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti(ULUPUH) i Ninoslav Kunc, jedan od desetorice veličanstvenih, priredili su sredinom prošle godine, monografiju Novi kvadrat: 40 godina poslije, sa podnaslovom Od kvadrata do vejčnosti i natrag.

Time su Mirko Ilić, Krešimir Zimonić, Radovan Devlić, Igor Kordej, pomenuti Ninoslav Kunc, Joško Marušić, Emir Mešić, Nikola Konstandinović, Krešimir Skozret i Ivan Puljak, kako su poređani u ovoj knjizi sećanja, vrlo vidljivo otišli u istoriju, i ako je, kako se i konstatuje u monografiji, „u većini likovnih enciklopedija i drugih knjiga o umjetnosti, objavljenih do danas, slabo istražen rad ove grupe“.

No, i pored toga, ime ove grupe autora postalo je sinonim za strip na ovim prostorima, dodaje se.

Prošlo je točno 40 godina – čitamo dalje – od prestanka rada grupe.

Članovi Novog kvadratadanas su svjetski poznati.

Mirko Ilić je ugledni dizajner i predavač u New Yorku, Igor Kordej je odlikovan najvišim francuskim ordenom za kulturu, Krešimir Zimonić i Joško Marušić dobitnici su prestižnih nagrada na festivalima animiranog filma u svijetu, Radovan Devlić je počeo rad na stripu za Glenata (poznatog francuskog nakladnika) ali ga je smrt prekinula, Kunc je objavio knjige koje su realizovane i u Sloveniji, a sada priprema knjigu za najvećeg kineskog izdavača, itd…

A šta su to radili članovi grupe nekad, i nakon raspada, sve do danas, zainteresovani mogu videti u ovoj monografiji koja predstavlja sažetak njihove kreativne produkcije u različitim umetničkim medijima.

Tu su stripovi, ilustracije, dizajn, animirani filmovi, karikature… Pridruženi su im brojni tekstovi i osvrti likovnih kritičara, osoba iz javnog i kulturnog života i samih članova grupe, o stripu i svemu što je Novi kvadrat predstavljao u tim vremenima najproduktivnijeg delovanja. Kroz tri poglavlja – Kvadratura kruga, Bespućima postkvadratne erei Od kvadrata do vječnosti i natrag, svako od desetorice ima svoj kutak u kome se baškarionoliko koliko je Kuncu uspelo da prikupi materijala.

„Rad na knjizi o Novom kvadratupotrajao je desetak godina – od prikupljanja materijala starih 40 godina pa do kasnijeg perioda koji prikazuje izbor iz samostalnih opusa pojedinih autora. Bilo je potrebno pronaći, prelistati i pregledati desetine tisuća stranica časopisa, knjiga, kataloga, novinskih stranica, a poseban problem bili su originalni radovi članova grupe. Mnoga dela su, nažalost, izgubljena, oštećena… pa je nužno bilo pronaći neka alternativna rešenja…“, jada se Kunc na kraju knjige, i ako je obavio posao koga bi se retki ljudi poduhvatili. Hvala mu na tome, u ime autora, istoričara umetnosti, ljubitelja devete umetnosti…

Drugi nivo ove knjige priča je o okruženju koje je iznedrilo grupu, u kome je počasno mesto pripalo Poletu, a potom i ostatku omladinske i studenstke štampe, te strip magazinima i tzv. ozbiljnom printu.

Tu su i zagrebačka Škola primjenjenih umjetnosti i studio Zagreb filma, čija je uloga prvenstveno rano upoznavanje budućih novokvadratovaca. Sve to bez preterivanja, naravno, jer Kunc se, prevashodno, bavio kreativnim potencijalom i realizacijom ludila koje će ostati upamćeno kao Novi kvadrat(1977-1980).

Monografija je, recimo i to na kraju, bogato ilustrovana autorskim stripovima, ilustracijama i karikaturama, štampana je na 224, luksuznih stranica u boji, sa tvrdim povezom. Za večnost.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.