Muhfuz i Ismat “dočekuju” Egipat 1

Reč je o jedinom arapskom piscu ovenčan Nobelovom nagradom, a ovaj roman njegovo je najpoznatije delo koje mu je, zajedno sa Kairskom trilogijom, donelo ugled najvećeg arapskog romansijera.

Autor je više od 30 romana, a prevođen je na pedesetak svetskih jezika. Poznato je da je, upravo zbog romana Deca naše ulice, Mahfuz ušao u sukob sa radikalnim islamistima, usled čega je na njega izvršen atentat od čijih se posledica nikada nije oporavio.

Ovaj kontroverzan i provokativan roman koji tematizuje egipatsko podzemlje i nudi razvijenu alegorijsku sliku mita o stvaranju sveta i širenju grada kao univerzalne metafore civilizacije biće promovisan na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, a budući da je ovogodišnji gost Sajma upravo Egipat, Agora će publici imati priliku da predstavi i još jedno značajno ostvarenje egipatske savremene književnosti u prevodu na srpski jezik, a to je roman Priče Jusufa Todrosa Adila Ismata, egipatskog autora i dobitnika Medalje Nagiba Mahfuza za književnost.

Reč je o knjizi koja tematizuje pogoršanje situacije egipatskih hrišćana i njihovo otuđenje u sopstvenoj zemlji. Romaneskna pripovest koja je istovremeno i intimna priča o bolu, čežnji i iskušenjima umetnika, predstavljena kroz sudbinu slikara čija se sudbina ostvaruje u vreme kada Egipat doživljava velike ekonomske i društveno-političke promene propraćene dubokim krizama.