Neprekinut Gošinijev humor 1

Novosadska Čarobna knjiga, nakon kompletiranja dvanaestotomnog strip serijala posvećenog Asteriksu, koji su realizovali Alber Uderco (1927 – 2020) i Rene Gošini (1926 – 1977), nastavila je da u pojedinačnim albumima prati rad na ovom liku koji su preuzeli scenarista Žan-Iv Feri i crtač Didije Konrad.

Tako se nedavno pojavio i 39. album iz tog serijala – Asteriks i grifon, za čiji prevod sa francuskog je bila zadužena Melita Logo Milutinović.

Do Cezarovih ušiju doprla je priča o grifonu, tajanstvenoj životinji iz daleke istočne zemlje Sarmatije.

U želji da publici u Cirkusu maksimusu prikaže novu, egzotičnu zver, Cezar šalje veliku ekspediciju da ulovi grifona i dovede ga u Rim.

Saznavši da Rimljani dolaze, sarmatski šaman poziva u pomoć svog starog prijatelja Aspiriniksa, koji se istog časa sa Asteriksom i Obeliksom upućuje na istok…

U međuvremenu, isti izdavač je počeo i objavljivanje strip serijala u koji je Gošini bio umešan (dve decenije), zajedno sa belgijskim strip autorom i ilustratorom, Morisom de Beverom (1923-2001), poznatijim kao Moris.

A, nakon prvog albuma Taličnog Toma (koji smo već predstavili), krajem prošle godine ČK je započela još jednu priču o Gošiniju, ovog puta kroz serijal o Iznogudu, koji je on realizovao u saradnji sa crtačem Žanom Tabarijem (1930 – 2011).

Za početak objavljene su dve knjige u kojima je smešteno šest albuma – Veliki vezir Iznogud, Iznogud i zavere i Iznogud i kalifov odmor (1), te Gnusni Iznogud, Iznogud i zvezde i Iznogud i Čarob Ni Računar (2). Prevod sa francuskog potpisuje Olja Petronić.

U Bagdadu, egzotičnom i prašnjavom, prastarom i večnom, jedan živčani i snalažljivi, ali i baksuzni veliki vezir uporno pokušava da postane „kalif umesto kalifa“.

Iznogud, jedan od najslavnijih likova humorističnog francuskog stripa i svakako jedan od omiljenih stripskih antijunaka, sve što čini podređuje tom ultimativnom cilju, koji bi da postigne uz pomoć – ili, možda, smetnju – vernog sluge i sadruga, dobroćudnog i debeljuškastog Dil el Tanta.

Brojne su Iznogudove avanture, brojni pokušaji da smeni Haruna al Prašida i dosegne apsolutnu vlast, što već generacijama čitalaca, od davne 1962. naovamo, nateruje suze na oči od smeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.