O legendi Divljeg zapada 1

Kao legendarni ratni vođa na čelu Lakota, starosedelačkog naroda koji su neprijatelji zvali pogrdnim imenom Sijuksi, Ludi Konj jedna je od ličnosti američkog Zapada.

Iako se njegovom liku dive već više od jednog i po veka, Ludi Konj dosad nije bio dovoljno zastupljen u istorijskim izvorima.

Na bojnom polju, kao ratni poglavica, naneo je težak poraz Kasterovom Sedmom konjičkom puku i bacio američku vojsku na kolena, ali tek danas, zahvaljujući čuvenom istoričaru, predavaču i pripovedaču Džozefu Maršalu i njegovoj knjizi Put Ludog Konja: Istorija plemena Lakota, koji je nedavno objavila Laguna u prevodu Stele Spasić, konačno imamo priliku da upoznamo Ludog Konja onako kako su ga znali njegovi saplemenici, Lakota Indijanci.

Na osnovu temeljnih istraživanja i bogatog usmenog predanja s kojim je šira javnost retko u prilici da se upozna, Maršal – i sâm pripadnik naroda Lakota – slika živopisan portret tog čoveka, vremena u kojem je živeo i njegovog nasleđa.

Od moćne vizije koja ga je podstakla na borbu do žene koju je voleo ali izgubio, od prvih koraka svetlokosog, kako su ga još zvali, do sramne izdaje njegovih ubica, ovo je uzbudljiva priča koja slavi jednu kulturu, mukotrpan život i nezaboravnog heroja koji ostaje legenda u duhu starosedelaca severnoameričkog kontinenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.