O ženama, izumiranju ljubavi i strasti 1

“Mračna kći je roman o ženama, izumiranju ljubavi i strasti i teškim odnosima s decom…”, zabeležio je kritičar torinske La Stampe, nakon što se ova knjiga pojavila u Italiji.

Ne može se tačno reći ko je Elena Ferante, osoba koju književni kritičari s različitih strana sveta smatraju najznačajnijim savremenim italijanskim piscem.

Elena Ferante je, i to je jedino pouzdano, autor knjiga koje potpisuje. Da li je reč o spisateljici, piscu ili grupi autora, teško je reći, budući da je identitet skriven. Zato izdavač nudi malo toga o autorki: da je rođena 1943. u Napulju i da je majka. Sve ostalo su samo pretpostavke izvučene iz njenog dela. U retkim intervjuima putem elektronske pošte, Elena Ferante govori o samoočuvanju i odsustvu želje da se prepusti novinarskim igrama jer one navode pisce da se ponašaju onako kako čitaoci od njih očekuju.

Prvi tom iz ciklusa Moja genijalna prijateljica objavljen je 2011; godinu dana kasnije drugi, Priča o novom prezimenu; 2013. treći deo Priča o onome koji beži i koji ostaje i naposletku, 2014, Priča o izgubljenoj devojčici. Magazin Tajm uvrstio je 2016. Elenu Ferante među 100 najuticajnijih osoba na svetu.