Omaž fudbalu u zemlji koje više nema 1

Jugoslavija se raspala na fudbalskom terenu – zaključuje junak knjige Jugoslovenski nokturno: Roman o jednoj generaciji, kojom se odaje poštovanje fenomenalnom fudbalu jedne zemlje koje više nema.

Kuriozitet je da su ovu knjigu, koju je nedavno objavila Laguna u izvrsnom prevodu Gordane Breberine, napisali ugledni italijanski novinari Emanuele Đulijaneli i Paolo Fruska.

Motivisani razgovorima sa legendama jugoslovenskog fudbala kao što su Belodedić, Stojanović, Marović, Pančev, Jugović… autori smenjuju romansiranu priču jednog pasioniranog navijača i stvarna sećanja fudbalera, koji čitaoce uvlače u niz pobeda i poraza, padova i uspona, kako u sportu tako i u životu.

U ovoj knjizi se iznad svega uzdiže draž jedne neverovatne igre, sposobne da ujedini, podeli i izazove jedinstvena osećanja.

Kako je izgledala tipična jugoslovenska porodica i zašto je fudbal postao njen ravnopravni član?

Jugoslovenski nokturno prati jednu takvu zajednicu kroz izmišljen i tipičan slučaj Ace Mirkovića i njegove porodice, kao i dugi niz nerazmrsivo isprepletanih sportskih događaja i istorijskih drama kroz čitav razvojni put jugoslovenskog fudbala: od kraja Drugog svetskog rata do tragičnog raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.