Poslat anonimno na nagradni konkurs izdavačke kuće Alfaguara, ovaj roman osvojio je prvo mesto i nagradu vrednu 160.000 evra u konkurenciji nekoliko stotina dela, obezbedivši mu simultano objavljivanje u svim zemljama španskog govornog područja gde je momentalno postao jedan od najvećih bestselera godine, donevši autoru poređenje sa Orvelom, Hakslijem i Kormakom Makartijem.

Predaja je parabola o bezmirisnom i otuđenom svetu u kojem je pojedinac koji se ne uklapa u dehumanizovano društvo na kraju neizostavno gubitnik. Iako nije nikakav heroj, već prost čovek koji se povinuje onima koji imaju moć, glavni junak ipak ne gubi svu osećajnost, čuvajući time i svoju ljudskost. Možda se u tome krije značenje prvobitnog naslova pod kojim je Loriga, kao veliki ljubitelj fudbala, skriven iza pseudonima Sebastijan Veron, poslao roman na konkurs izdavačke kuće Alfaguara, a koji je glasio Pobeda.

Raj Loriga, literarni buntovnik rođen je 1967. u Madridu. Autor je deset romana, četiri zbirke pripovedaka, nekoliko filmskih scenarija, a režirao je i dva filma. Već je svojim prvim romanom Najgore od svega (objavljen 1992, srpsko izdanje – Beopolis, 1997) naišao na odličan prijem kod kritike, i s vremenom stekao veliku popularnost kod čitalaca i status alternativne rok zvezde.

Jedan je od najistaknutijih autora prljavog realizma u španskoj književnosti, a njegovo je stvaralaštvo pod snažnim uticajem američkih pisaca kao što su Vilijam Barouz, DŽek Keruak, Rejmond Karver i Čarls Bukovski. Zajedno s Pedrom Almodovarom napisao je scenario za film Živo meso. „Raj Loriga jedan je od onih retkih pisaca kakvi su Uelbek i Murakami, koji svojim delima redefinišu književnost 21. veka“, beleži, između ostalog, Vejn Barouz u The Big Issue.

Povezani tekstovi