Salaši za 21. vek 1

Malobrojne su vlasnici prilagodili duhu vremena. Takvi čuvaju sećanja na davne dane i, naravno, služe osnovnoj nameni – donose zaradu.

Novosadski novinar Miroslav Božin poznat je po TV seriji „Čarde na Dunavu“ i istoimenoj knjizi, te još nekoliko gastronomskih vodiča kroz gradove i sela Vojvodine. Najnovijom knjigom „Salaši za vas, Turistički i gastronomski vodič“ („Prometej“ i „MB Promons“, Novi Sad 2018), on predstavlja 65 salaša od krajnjeg severa Bačke do obala „Save“ i juga Banata, uz recepte za 100 jela i 100 salašarskih pojmova. Pre polaska na put čitalac uz kartu Vojvodine saznaje ono što valja znati o salašima u književnosti i likovnoj umetnosti te o muzici na salašarskim lenijama. Potom autor navodi deset razloga za posetu salašima i onda počinje idila. Božin svakom stranicom potvrđuje ono što je rekao mudri Lala: svi salaši su isti, pa ni nalik. Za svaki se navodi ime vlasnika i adresa, opisuje se put do njega, slede podaci o broju sala, sedišta, ležajeva, parking mesta, o specijalitetima kuće te o dodatnim sadržajima.

Da autor nije kročio na svaki salaš, da ga nije slikao iz raznih uglova, da nije video i probao njihove đakonije – opis bi postao dosadan posle rednog broja tri. Iskusni novinar i gurman ima oko za detalje, ima duha i duše, pa nijedna priča nije ni nalik prethodnoj. Pristojan salašarski ručak traje bar tri sata. Božin, međutim, neprestano podseća da salaši nisu samo restorani u prirodi, udaljeni od naselja. Tamo se ide u provod, ali i na rekreaciju i edukaciju (da izvinu na izrazima davni salašari). Na salašima se priređuju svadbe, rođendanske i maturske proslave, letnje škole i logorovanja. Na mnogima gradska deca mogu da prvi put vide običnu svinju i mangulicu, konja, kravu i magarca, ovcu i kozu, morku i ćurku. Neki imaju svoja jezera s pecaroškim terenima. Salaši imaju struju i internet, ali većina ima i obeležja muzeja ili etno-kuća – od paorske peći i paorskih kola do davnih nošnji, nameštaja, posuđa i alatki. Ima salaša na kojima se nudi višednevni boravak, druženje s domaćinima, spremanje hrane u sopstvenoj režiji.

Na salašima se uvek naporno radilo, pa u knjizi nema recepata za skidanje kilograma. Ima mnogo zdravih kolenica i rebaraca, pačijih i petlećijih supa, rinflajša, pofezni i šufnudli, gomboca i bundevara, uz domaće rakije i vina. Miroslav Božin uživa kad piše i ume da prenese uživanje na čitaoca.

Knjigu zatvara poslastica za jezikoslovce – „Salaš u 100 reči“ velikog sportiste i novinara Pavla Maleševa. Svaki pojam tog leksikona, od ajgira do kalamćova, laboške i šinika, jeste pesma u prozi i pohvala negdašnjim salašarima.

close
Salaši za 21. vek 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.