Zemlja između nostalgije i propadanja 1

Avgust 1992. Dolina izgubljena negde na istoku Francuske, visoke peći koje više ne rade, jezero, vrelo popodne. Antoni ima četrnaest godina i, da bi razbio dosadu, sa rođakom odlučuje da ukrade kanu i ode da vidi šta se dešava sa druge strane, na čuvenoj nudističkoj plaži.

Na kraju tog puta Antonija čekaju prva ljubav i prvo važno leto, ono koje odlučuje o svemu posle. Biće to drama života koji počinje.

Nikola Matje piše roman (“Deca njihova za njima”, koji je nedavno objavila “Akademska knjiga” u prevodu s francuskog Olje Petronić), o jednoj dolini, jednoj epohi, tinejdžerskim godinama, ispisuje političku pripovest o omladini koja mora da pronađe svoj put u svetu na umoru.

Četiri leta, četiri trenutka, od “Smells Like Teen Spirit” do “Svetskog prvenstva” 1998, sve da bi ispričao priču o životima koji se punom brzinom odvijaju u toj Francuskoj u sendviču između gradova srednje veličine i naselja sa kućama u nizu, i zabiti i betoniranih prigradskih naselja.

U Francuskoj muškaraca potrošenih od rada i njihovih dragana uvelih sa dvadeset godina. U zemlji daleko od globalizacije, zaglavljenoj između nostalgije i propadanja, pristojnosti i gneva.

Nikola Matje rođen je 1978. u Vogezima. Nakon studija istorije i filma nastanio se u Parizu, gde je radio razne poslove (novinar, scenarista, privatni profesor…)

Svoj prvi roman, “Aux animaux la guerre”, za koji je dobio nekoliko nagrada, objavio je 2014. i adaptirao ga za TV seriju sa Alenom Tasmom, a za drugu knjigu, “Deca njihova za njima”, ovenčanu hvalospevima kritike, dobio je brojne nagrade, među kojima je najznačajnija “Gonkurova nagrada” za 2018. godinu.

Danas živi u Nansiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.