1 od 5 miliona: Šetnja i sveće za Olivera Ivanovića  (VIDEO, FOTO) 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Protestna šetnja koju je večeras organizovalo Udruženje „Jedan od pet miliona“ u Beogradu, a koja je posvećena ubijenom političkom predstavniku Srba sa Kosova Oliveru Inanoviću, stigla je do hrama Svetog Save.

Građani okupljeni ispred hrama čekali su da zapale sveću, čime je i završen večerašnji skup.

Na čelu kolone koja je krenula sa Studentskog trga nošen je transparent-šetalica na kojoj piše „Nas je ipak više!“, a kako je javio reporter agencije Beta, skup je masovniji nego inače.

Zbog poštovanja prema Ivanoviću, nije bilo obraćanja govornika, kako je to uobičajno, umesto toga emituju se govori Olivera Ivanovića.

Između ostalih, emitovao se govor u kojem on kaže: „Meni su uradili sve što su mogli, još samo nisu pucali u mene, ali ko zna, ni to nije isključeno“; „Nikada nisam dozvoljavao da budem svrstan tamo ili ovamo, već samo da pripadam narodu“, kao i deo govora u kojem poručuje Vladi Srbije da ne deli političke liste na Kosovu na „naše i njihove“.

Emitovao se i deo govora u kojem navodi da „na terenu“ odlučuju neformalni centri moći i da ga „zabrinjava“ što predsednik Srbije Aleksandar Vučić pominje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića kao „primer borca za opstanak Srba na Kosovu“.

Među prisutnima bio je brat Olivera Ivanovića, Miroslav, i pojedini lideri Saveza za Srbiju: Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Borko Stefanović i Nikola Jovanović.

Organizator je pozvao građane da ponesu sveće i zajedno prošetaju, navodeći da je sećanje na Ivanovića u svima koji se svakodnevno bore, na ulici ili na druge načine.

Planirano je bilo da građani, na kraju protestne šetnje, upale sveće u Hramu Svetog Save.

1 od 5 miliona: Šetnja i sveće za Olivera Ivanovića  (VIDEO, FOTO) 2
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

„Lider opozicije na Kosovu, Ivanović, izrešetan je s leđa u sred bela dana. Nakon dve godine mi još uvek ne znamo nalogodavce tog događaja, ali nas svakoga dana podsećaju na to kome sve smeta drugačije, slobodno, demokratsko razmišljanje kakvo je Oliver imao“, naveo je organizator.

„Mi ćemo nastaviti da zahtevamo imena počinioca ovog političkog ubistva i nećemo prestati da ponavljamo rečenicu kojom nas Oliver Ivanović inspiriše iako nije više sa nama: ‘Nas je ipak više'“, navedeno je u pozivu na protest.

Skup pod nazivom – „Nas je ipak više. Ne zaboravi Olivera Ivanovića“, počeo je, po običaju, na platou ispred Filozofskog fakulteta, nakon čega će se krenuti u protestnu šetnju do Hrama Svetog Save.

Ivanović je ubijen 16. januara pre dve godine u severnom delu Kosovske Mitrovice, ispred prostorija organizacije koju je vodio, hicima iz pištolja, ispaljnih iz automobila u pokretu.

Protestna kolona krenula je sa Trga Republike #NasJeIpakVise #1od5miliona

Gepostet von 1od5miliona – zvanična stranica am Samstag, 18. Januar 2020