Uvrede za učesnike protesta „1 od 5 miliona“ u Kosovskoj Mitrovici (FOTO, VIDEO) 1Foto: Kossev.info

Protestna šetnja #1od5miliona, druga u Kosovskoj Mitrovici, treća ukupno u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, počela je večeras sa dvadesetak minuta zakašnjenja.

Na 13. mesečnicu ubistva Olivera Ivanovića, oko stotinu građana sa juga i Severa protestnom šetnjom od spomenika knezu Lazaru do mesta ubistva i nazad tražilo je, između ostalog, da se otkriju počinioci i nalogodavci ovog ubistva.

Među okupljenim građanima bili su i supruga ubijenog Olivera Ivanovića, Marina Ivanović, kao i jedan od organizatora gračaničkih protesta Branislav Marković.

Protestnu šetnju pratilo je više medijskih ekipa, kao i manji broj pripadnika policije.

Na transparentima su se mogli videti natpisi: „Ne taksama,“ „Ne ujedinjenu Mitrovice,“ „Ustav RS,“ „Ko je ubio Olivera?“. Grupa mladića sa strane dobacuje uvrede učesnicima protestne šetnje.

https://twitter.com/MinaAska/status/1096822148428111877

Zahtevi protestanata su isti kao i 2. februara, traži se otkrivanje nalogodavaca i počinioca ubistva Olivera Ivanovića i traže oslobađanje Zorana Đokića koji se nalazi u jednomesečnom pritvoru nakon što je na Jarinju priveden zbog sumnje da je učestvovao u izvršenju ratnog zločina.

Međutim, ovog puta, Mitrovčani su protestovali i protiv odluke Vlade Kosova da uvede takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Institucionalni pritisci, otkazi, slobodna misao postaje kao sektašenje

Senku na ovu, kao i prethodnu protestnu šetnju 2. februara bacili su navodi organizatora o raznim vidovima institucionalnog pritiska na neke od aktivnih učesnika protesta, ali i onih koji bi se potencijalno mogli pridružiti protestu.

„Pritisak na ljude koji su hteli da učestvuju u šetnji, koja je za cilj imala da ukaže na tragičnu sudbinu Olivera Ivanovića bio je neverovatan. Pretnje otkazima, ‘dobronamerni saveti’ da se od takve aktivnosti odustane, čak su prepadali ljude zbog ‘lajkova’ na Fejsbuku. Vrlo nenormalne okolnosti. Sa tim se niko ne susreće u ostalim gradovima Srbije gde se protestuje, siguran sam. Ali pokazalo se da nije nemoguće organizovati protest,“ rekao je u intervjuu za Glas Podrinja Marko Jakšić, jedan od organizatora ovog protesta.

Pored toga, nekim ljudima koji su učestvovali na prvom protestu, a koji su zaposleni u institucijama Republike Srbije, zatraženo je da se u pisanoj formi izjasne u vezi sa učešćem u šetnji, a nekima su uručeni i otkazi.

Kako je izgledao protest možete da pogledate ovde:

https://www.facebook.com/kossevportal/videos/2241117619460921/

Srpska lista zahvalila građanima Mitrovice na ignorisanju skupa Jedan od pet miliona

Srpska lista zahvalila je građanima Kosovske Mitrovice koji su ignorisali „antisrpski skup“ „Jedan od pet miliona“, navodeći da su time sačuvali čestitost grada heroja u kojem se „Srbija čuva i neguje“.“Desetak građana Kosovske Mitrovice instruisano od strane (Dragana) Đilasa, (Vuka) Jeremića i Rade Trajković podržani sa dvadesetak građana opština van Kosova i Metohije, sakrivajući antisrpske namere iza tragičnog ubistva Olivera Ivanovića nije uspelo u nameri da Albancima uveliča proslavu jednostrano, protivpravno proglašene nezavisnosti tzv Kosova“, saopštila je Srpska lista.

Navela je da podatak da organizatori skupa za tri nedelje nisu uspeli da sakupe 100 učesnika dovoljno govori o njihovom porazu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari