SPO zahteva otvaranje dosijea o demostracijama 1. juna 1993. godine 1

Na današnji dan, 1. juna 1993. godine održane su demonstracije ispred Skupštine SR Jugoslavije zbog fizičkog napada na poslanika Srpskog pokreta obnove Mihaila Markovića u zgradi parlamenta.

Povodom 26. godišnjice od ovog događaja Srpski pokret obnove ponavlja zahtev da se otvore tajni dosijei službi bezbednosti kako bi se utvrdila puna istina i odgovornost za povrede ljudi na tim demonstracijama, hapšenje i zlostavljanje Vuka i Danice Drašković, lišavanja slobode nekoliko potpredsednika SPO i učesnika demonstracija i smrt jednog policajca, saopšteno je iz SPO-a.

Iz ove stranke podsećaju da je tokom trajanja skupštinskog zasedanja poslanik Srpske radikalne stranke Branislav Vakić naneo teške telesne povrede poslaniku SPO, što je izazvalo revolt građana i njihovo okupljanje ispred zdanja parlamenta.

Skup koji je 1. juna 1993. predvodio SPO, zbog neprimerene intervencije policije, prerastao je u sukob sa demonstranatima, tokom kojega je uhapšena 131 osoba, povređene 32 osobe, a policajac Milorad Nikolić je poginuo. Utvrđeno je da su samo pripadnici MUP-a koristili vatreno oružje.

U sedištu SPO uhapšeni su i brutalno pretučeni predsednik SPO Vuk Drašković i njegova supruga Danica.

Vuk Drašković je 1. jula otpočeo štrajk glađu. Pod pritiskom Draškovićevog štrajka glađu, protesta pristalica SPO i pojedinih opozicionih stranaka, kao zahteva vodećih svetskih lidera – američkog predsednika Bila Klintona, predsednika Rusije Borisa Jeljcina, prvog čoveka Francuske Fransoa Miterana, britanskog premijera Džona Mejdžora, grčkog predsednika vlade Konstantina Micotakisa i drugih, Vuk i Danica Drašković oslobođeni su abolicijom 9. jula 1993. godine, zaključuje se u saopštenju.