Politika AD tužila Politiku novine i magazini 1Foto: Stanislav Milojković

Politika AD tužila je ćerku firmu, izdavača dnevnog lista „Politika“, Politiku novine i magazini (PNM) zbog nedostavljanja podataka poslovanju, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Kako stoji u Zahtevu koje je Politika AD podnela Privrednom sudu, a u koji je UNS imao uvid, ova firma je bezuspešno tražila od rukovodstva PNM-a da joj dostavi podatke o poslovanju, kako bi mogla da uradi procenu vrednosti udela koji ima u izdavaču dnevnika „Politika“.

Zbog opstrukcije PNM, Politika AD, koja je inače bila na spisku Vlade Srbije kao strateški važno preduzeće, nije mogla da dostavi procenu svoje imovine i tako uđe u Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR).

„Predlagač UPPR nije mogao da postupi po tački 4 navedenog Zaključka, jer je protivno zakonu bio onemogućen u postupanju imajući u vidu da rukovodstvo PNM nije htelo da primi zahtev i dostavi dokumentaciju kako bi Predlagač UPPR izvršio i dostavio procenu vrednosti udela koji ima u Društvu PNM. Zahtev je poslat poštom, ali rukovodstvo PNM ignorisalo je dopis“, obrazložila je Politika AD Privrednom sudu, a objavljeno je na sajtu Agencije za privredne registre.

U sudskom zahtevu Politike AD se podseća da je PNM dva puta odbijao da dostavi dokumentaciju koja sadrži izveštaj o poslovanju, revizorski izveštaj i konsolidovani finansijski izveštaj za 2016. godinu.

Ovi podaci su Politici AD, suvlasniku PNM-a, osim za UPPR, bili potrebni i za održavanje Godišnje skupštine.

Podsetimo, Politika AD ima 50 odsto udela u vlasništvu PNM, dok je druga polovina u vlasništvu Ist medija grupe koja se dovodi u vezu sa biznismenom Miroslavom Bogićevićem. Ist medija grupa preuzela je 50 odsto vlasništva u PNM-u od nemačkog WAZ-a 2012. godine, a 2016. godine izbrisana je iz Registra poreskih lica Ruske federacije gde joj je bilo sedište jer nije imala prometa na računu.

Nad Politikom AD pokrenut prethodni stečajni postupak

Privredni sud u Beogradu doneo je 13. decembra 2017. godine Rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka nad Politikom AD, odnosno stečajnog postupka sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR).

Kako je navedeno u Rešenju o promeni podataka, objavljenom na sajtu Agencije za privredne registre, nakon pokretanja ovog postupka imenovan je privremeni stečajni upravnik  – Dragan Perković i zabranjeni otuđenje imovine i blokada računa Politike AD.

„Upisuje se u Registar privrednih subjekata rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka koje je doneo Privredni sud u Beogradu pod brojem 3.Reo.41/2017, dana 13.12.2017, kojim se određuje privremena mera sledeće sadržine: 1) Imenuje se privremeni stečajni upravnik Dragan Perković iz Beograda; 2) Zabrana izvršenja na obezbeđenoj i neobezbeđenoj imovini stečajnog dužnika, uključujući i zabranu koja se odnosi na ostvarivanje prava razlučnih poverilaca. 3) Zabrana sprovođenja izvršenja sa svih dinarskih i deviznih računa stečajnog dužnika koji se vode kod poslovnih banaka, pa se zabranjuje Narodnoj banci Srbije – Odeljenju za prinudnu naplatu Kragujevac, da sprovodi blokadu i prenos sredstava svih računa stečajnog dužnika“, piše u Rešenju APR-a.

Na portalu sudova stoji da je Politika AD predlog o pokretanju stečajnog postupka sa UPPR-om podnela 12. decembra 2017. godine.

Ročište za UPPR zakazano je za 9. mart 2018. godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari