Abazović: Iza nacionalizma uvek stoje kriminal i korupcija 1Foto Vlada CG

Rezolucija o Srebrenici za mene je civilizacijska stvar, a kada takva pitanja ne budu izazvala polemiku znaćemo da je društvo iskoračilo napred, izjavio je potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na Samitu o demokratiji u Jugoistočnoj Evropi koji se održava u Sarajevu.

 Govoreći na temu „Krajnja desnica u BiH i Crnoj Gori: Istorijski revizionizam i poricanje genocida“, Abazović je naglasio da je Crna Gora svoje rekla u slučaju genocida u Srebrenici kroz usvajanje Deklaracije i Rezolucije, 2009. i 2021. godine, i naveo kao pozitivan primer smenu ministra Vladimira Leposavića.

Zbog poricanja genocida u Srebrenici nikad nije smenjen nijedan visoki funkcioner u regionu, uključujući BiH kazao je on na samitu koji se održava u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta, a prenosi Vlada Crne Gore.

Abazović je kazao da je usvajanje Rezolucije pratilo puno propagande i da ona nije uperena protiv srpskog naroda, što je jasno naglašeno u jednom članu.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u regionu, potpredsjednik Abazović je naglasio da Balkan još nije iskoračio iz 1990-tih i politike nacionalizma, koja je obilježila taj period.

„U tom smislu, Abazović je naveo da ako želimo da budemo deo Evropske unije moramo iskoračiti i napraviti otklon od tema koje izazivaju podele i posvetiti se ekonomskom oporavku i borbi protiv korupcije, kao glavnim problemima u ovom regionu“, saopšteno je iz Vlade.

Umesto prošlosti, posvetimo se izgradnji bolje budućnosti, zaključio je Abazović koji smatr da se iza nacionalizma uvek kriju kriminal i korupcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari