ABK osuđuje izjavu Borela (EU) o granicama i sporazumu Srbije i Kosova 1Foto: EFE/STEPHANIE LECOCQ

Alijansa za budućnost Kosova (ABK) je danas osudila izjavu visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žezepa Borela koji u intervjuu medijima sa Zapadnog Balkana nije isključio mogućnost promene granica kao dela sporazuma između Kosova i Srbije.

U saopštenju ABK stoji da „Borelova ideja o promeni granica šteti miru i stabilnosti u regionu“.

„Netačnost i pristrasan stav visokog predstavnika EU Žosepa Borela u vezi sa idejom promene granice, kako je juče objavljeno u medijima, štetan je za mir i stabilnost regiona, a mi to smatramo destruktivnim pristupom u odnosu na njegovu ulogu posrednika u dijalogu koji vodi Amerika da se postigne konačni dogovor o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije u okviru postojećih granica“, navodi se u saopštenju.

ABK ističe da bilo koji pokušaj da se dijalog Kosovo i Srbija vrati na nejasan proces, bez rokova i bez principa dijaloga, biti kontraproduktivan i snažno će biti odbijen od Kosova i njegovog naroda, kako je bilo i ranije.

„Narod Kosova je opredeljen za Kosovo u granicama nezavisnosti 17. februara 2008 godine, onako kako nas je priznala apsolutna većina zemalja zapadne demokratije na čelu sa SAD“, navodi se u izjavi.

Kako je preneto u utorak, Borel je novinarima na pitanje da li između EU i Vašingtona ima podudarnosti u planovima za rešenje odnosa Beograda i Prištine, posebno oko promene granica, Borel je uzvratio da „svaki sporazum Beograda i Prištine može imati posledice za region“ i da je „menjanje granica vrlo osetljivo pitanje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari