Advokat Tom Gaši podneo prijavu protiv Vučića zbog izjave o Račku 1Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV SPUTNIK KREMLIN/ AP

Nekadašnji pravni zastupnik porodica žrtava u slučaju Račak, advokat Tom Gaši podneo je danas Specijalnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog izjave da je „Račak fabrikovan“, prenosi Kossev.

U krivičnoj prijavi se navodi da je srpski predsednik „negiranjem masakra u Račku“ i „podrškom“ bivšem ministru administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova Ivanu Todosijeviću „namerno podsticao i javno širio mržnju, raskol i netoleranciju izmedju etničkih grupa – Srba i Albanaca koji žive na Kosovu“.

Prema krivičnoj prijavi, Vučić je tom izjavom „počinio krivično delo podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“.

Predsednik Srbije ocenio je u četvrtak kao „zastrašujuću“ odluku suda u Prištini kojom je bivši ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova iz redova Srpske liste Ivan Todosijević prvostepeno osuđen na dve godine zatvora zbog izjave u kojoj je zbivanja u Račku 1999. godine nazvao lažnim zločinom.

Odgovarajući na pitanja novinara posle otvaranja početka radova na izgradnji autoputa od Šapca do Rume, Vučić je rekao da je Todosijević „časni Srbin iz Zvečana“ a da se u Račku 1999. godine radilo o „fabrikovanom zločinu gde je sve falsifikovao svetski hohštapler i prevarant Vilijam Voker“.

Ivan Todosijević osuđen je u četvrtak u Osnovnom sudu u Prištini na dve godine zatvora zbog „podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“ zbog izjave u kojoj je naveo da je slučaj Račak „izmišljen“ i da su ga izmislili albanski teroristi.

Kako je za portal Kossev potvrdio Todosijevićev advokat Nebojša Vlajić, bivši ministar kosovske vlade iz Srpske liste je osudjen zbog izjave koju je dao u Zvečanu povodom 20. g odišnjice NATO bombardovanja Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari