Ahmeti: Prava građana Preševske doline biće deo pregovora 1

Republika Kosovo je spremna za dijalog sa Srbijom, koji bi doveo do dogovora, a glavni uslov je uzajamno priznavanje.

Mi smo u procesu pripreme državne platforme za dijalog sa Srbijom. Naša zajednička rezolucija sa Socijaldemokratskom inicijativom, koju je izglasala Skupština Kosova, naglašava kao principe održivog i inkluzivnog sporazuma, obostrano priznavanje, članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i ubrzanje integracionih procesa u Evropsku uniju i NATO. Ideja je da radimo sa gušćim rasporedom u prvoj polovini ove godine da bi se postigao dogovor sa Srbijom, kaže u razgovoru za Danas Špend Ahmeti, kopredsednik novoizabranog kosovskog tima za pregovore sa Srbijom i lider Socijaldemokratske partije Kosova, odgovarajući na pitanje koji je, prema njegovom mišljenju, realan rok za postizanje dogovora Kosova i Srbije.

* Kako ste zadovoljni prvim sastankom novoizabrane kosovske delegacije za pregovore sa briselskim zvaničnicima, koji je održan 8. januara u sedištu EU?

– Veoma smo zadovoljni prvim sastankom državne delegacije Kosova sa briselskim zvaničnicima. Predstavili smo naše stavove, šta mi očekujemo od procesa i kako vidimo sledeće korake ovog dijaloga.

* Budući da EU nastavlja da insistira na ukidanju kosovskih taksi od sto odsto na proizvode iz Srbije, mislite li da će vlasti Kosova poslušati takve savete?

– Ima razloga zbog kojih je naša vlada donela ovakvu odluku, a pre svega to je rezultat agresivne spoljne politike Srbije prema našoj državi u svakom forumu i sa svim sredstvima. Taksa je naša jedinstvena spoljna politika preko koje mi možemo da uzvratimo na takvu agresivnu politiku. Svakog dana i u svakom pogledu državne institucije Srbije se trude da građanima Kosova pogoršaju život. Zato ova taksa ima širu podršku kosovske javnosti. Taksa neće biti ukinuta dok se ne ukinu razlozi za uspostavljanje takse. Ovo je odluka vlade Kosova.

* Kosovski mediji su preneli da je vaša delegacija za pregovore pre odlaska u Brisel boravila u Tirani. Sa kime ste se tamo susreli i šta su bile teme razgovora?

– To je bio koordinacioni sastanak naše delegacije. Radimo u nekoliko pravaca, pa pripremamo naše stavove u ovom procesu.

* Kako komentarišete reakcije srpskih zvaničnika na retoriku i poteze albanskog premijera Edija Rame u vezi sa Kosovom, uključujući ukidanje carina između Kosova i Albanije? Beograd to tumači kao pokušaje stvaranja velike Albanije.

– Za mene je to retorika srpskih zvaničnika. Ta retorika ne pomaže ovom procesu i dogovoru. Dogovori i ukidanje carina između Kosova i Albanije su olakšavajući proces za naše države. Imajući u vidu bliskost Albanije i Kosova u svakom pogledu, bilo bi čudno da nema takvih dogovora. Svaki dogovor i sastanak naših zvaničnika se u srpskoj politici smatra kao pretnja za Srbiju. To je retorika devedesetih godina. Mi branimo naše interese i naše države. Svaki dogovor između naših država, Albanije i Kosova, pomaže regionalnoj stabilnosti.

* Izjavili ste da je „jasno da su sa Amerikom i Rusijom vođeni razgovori o postizanju dogovora o Kosovu“. Očekujete li da bi Rusija mogla da bude „kočnica“ za pronalaženje rešenja, kako to tvrde pojedine diplomate na Zapadu?

– Izjavio sam da je očigledno da je bilo konsultacija sa SAD i sa Rusijom. Svaka država ima svoje interese, pa isto mislim i za Moskvu. Ako bude imalo dogovora, za nas je važno da taj dogovor ima podršku naših partnera, ali isto tako mislimo da ne bi trebalo da bude prepreka za naše članstvo u Ujedinjenim nacijama.

* Smatrate li da će status Preševske doline biti predmet briselskih pregovora?

– Smatramo da će građani Preševske doline i njihova prava biti deo procesa. Onda treba i biti deo rešenja, ako hoćemo dugoročni mir i stabilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari