Rusija smatra da je odluka specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija da preda Savetu bezbednosti UN plan budućeg statusa Kosova preuranjena i zalaže se za nastavak konsultacija, izjavio je juče zvanični predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mihail Kaminjin.
On je u pisanoj izjavi naveo da su pregovori u Beču završeni bez rezultata, da su o statusu Kosova strane ostale na suprotnim pozicijama, što se i „očekivalo“.

Rusija smatra da je odluka specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija da preda Savetu bezbednosti UN plan budućeg statusa Kosova preuranjena i zalaže se za nastavak konsultacija, izjavio je juče zvanični predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mihail Kaminjin.
On je u pisanoj izjavi naveo da su pregovori u Beču završeni bez rezultata, da su o statusu Kosova strane ostale na suprotnim pozicijama, što se i „očekivalo“. Bilo je teško, kaže se u izjavi, očekivati nešto drugo, kad je od početka postojala naklonjenost u korist jedne strane u pogledu statusa Kosova, kada su postojale izjave o već unapred rešenim pitanjima suvereniteta pokrajine, i stavljeni veštački rokovi koji su otežali nalaženje kompromisa.

Holbruk: Rusija će biti kriva ako izbije rat na Kosovu

Vašington – Ukoliko Rusija stavi veto na plan specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija ili odloži pregovore o planu, izazvaće novi talas nasilja, a moguće čak i rat, piše juče Vašington post“. „Ako Rusija blokira Ahtisarijev plan, za haos koji će uslediti biće odgovorna Moskva, i on će uticati na druge aspekte odnosa Rusije sa Zapadom“, navodi se u autorskom tekstu bivšeg američkog izaslanika za Balkan Ričarda Holbruka. Srbija mora da se suoči sa činjenicom da je izgubila Kosovo zbog politike svog bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, navodi se u tekstu i dodaje da je budućnost Srbije u EU pod uslovom da „prevaziđe parališuće istorijske mitove“. Holbruk je dodao i da je Kosovo „jedinstven slučaj“ i da neće predstavljati presedan za druge separatističke pokrete, što Rusija tvrdi, jer je 1999.“uz podršku Rusa, UN dobio ovlašćenje da odluči o budućnosti Kosova.

„Smatramo odluku specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija da prekine pregovore i preda svoj plan UN preuranjenim. Bez saglasnosti obe strane na osnovu kompromisa, ti predlozi ne mogu da garantuju stabilno, trajno rešenje problema“, naveo je Kaminjin. Predstavnik ruskog MIP je pozvao na „nastavak nepristrasnih konsultacija“, na postepeno širenje polja saglasnosti učesnika pregovora u interesu nalaženja rešenja na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i principa međunarodnog prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari