Akademik Teodrović: Diktatura nemoćna pred radošću 1Foto: BETA/SASA DJORDJEVIC/DS

U Kragujevcu je za večeras zakazan novi, deveti po redu protest žitelja šumadijske i prve srpske prestonice protiv režima Aleksandra Vučića.

Pobunjeni Kragujevčani koji nedeljama unazad demonstriraju nezadovoljstvo svekolikom situacijom u gradu i državi i traže ostavku Aleksandra Vučića, i večeras će najpre, u 18 sati, da se okupe na platou kod nekadašnje RK Beograd, odakle će ulicama u centru grada da odšetaju do Đačkog trga, ispred Prve kragujevačke gimnazije, gde će, opet uobičajeno da bude organizovan miting, na kojem su kao govornici najavljeni poznati beogradski muzičar Nikola Čuturilo i profesorka Karolina Aleksandrović.

Na protestima u Kragujevcu koji su prepoznati u Srbiji po brojnosti, te dinamičnosti i bučnosti šetnje, odnosno protestnog marša „za slobodu i demokratiju“ kojim kilometarska kolona nezadovoljnih Šumadinaca, iz subote u subotu, prolazi kroz grad, neretrko učestvuje i akademik Dušan Teodorović koji, u kraćem intevjuu za „Glas Šumadije“, dostavljenom i našem listu, kaže da su mu utisci sa kragujevačkih ulica – „izvanredni.

„Moji utisci su izvanredni. Izuzetno je pozitivna atmosfera na kragujevačkim ulicama. Diktatura je često nemoćna pred radošću. Uočljivo je druženje ljudi različitih profesija i godina. Kragujevac je pokazao dušu, spontanost i iskrenost svojih političkih ubeđenja. Uz uvažavanje organizatora protesta u drugim mestima, meni je protest u Kragujevcu baš onakav kakvi bi protesti trebalo da budu. Odlučan, sa jasnim ciljevima i istovremeno sa mnogo emocija i pozitivne atmosfere“, ocenjuje Teodorović.

Na pitanje o čemu, tokom šetnje, razgovara sa Kragujevčanima, najpre odgovara konstatacijom da je „režim Aleksandra Vučića unesrećio I doveo na ivicu egzistencije veliki broj građana“. Pojedinci mu, veli, prilaze, i „pričaju o njihovim životima i problemima“, „ali i o nadi da možemo da pobedimo nenarodni režim“.

– U političkom prostoru Srbije, pored stranaka, postoje i angažovani pojedinci, neke nevladine organizacije, grupe građana i pokreti. Stranke će svakako da učestvuju na nekim budućim izborima, kada do njih dođe. Ono što u ovom trenutku ne sme da se dozvoli to je prisvajanje protesta od strane pojedinih stranaka ili grupa. Saradnja sa strankama da, ali primanje naređenja od stranaka ne. Takođe je važno da se uspostavi princip odozdo nagore. Znači Kragujevac generiše svoj protest, Niš svoj, Beograd svoj. Verujem da sinergijom ovih protesta može da dođe do promena u Srbiji. Ne verujem u centralizovanu komandu koja dolazi iz Beograda, ma od kog političara, ističe Teodorović i napominje da Sporazum sa narodom koji je demonstrantima ponudio Savez za Srbiju – nije potpisao.

„Ili on, ili mi“

– Moramo da slomimo mafijaški, diktatorski režim Aleksandra Vučića. Ili on ili mi. Nema trećeg puta. Uopšte ne razmišljam o situaciji da protesti ne uspeju, poručuje akademik Teodorović uoči večerašnjeg protesta u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari