Ako Trifunović izvuče ljude na glasanje, prelazi prag 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predstojeće izbore pratiće niz specifičnih okolnosti pa je tako trenutno gotovo nemoguće navesti sa sigurnošću ko će od najavljenih učesnika preći cenzus, osim liste okupljene oko Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Reč o smanjenom cenzusu, na tri odsto, što bi, u zavisnosti od izlaznosti, moglo da bude oko 100.000 glasača. To nije nimalo lak izazov za veliki broj stranaka i političkih organizacija u Srbiji, ocenjuje za Danas Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus.

Dodaje da puno najavljenih učesnika ima šansu da pređe cenzus, ali, kako navodi, „neki će uspeti, a neki i neće“, a kao razlog za nemogućnost tačne prognoze ističe činjenicu da je istraživačima teško da imaju precizne podatke kada je reč o relativno malim brojevima.

– Možda će neko tokom kampanje da se spusti sa 3,1 na 2,8 odsto, recimo, a to su vrlo mali brojevi da bismo ih mogli sa sigurnošću predvideti. Moram da istaknem da se puno partija kreće oko tri odsto, ali sa nesigurnošću da će uspeti da dobace ili će ostati koji promil ispod, što ih diskvalifikuje za ulazak u parlament. Jasno je da zbog najavljenog bojkota velikog dela opozicije i smanjenog cenzusa mnogim učesnicima rastu apetiti – smatra Vladimir Pejić.

Kaže da Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića ima velike šanse, da usled ovakvih okolnosti, pređe izborni prag, ali i da su pred tom političkom organizacijom izazovi poput onog da će za uspeh morati da izvuku njihovo potencijalno biračko telo na birališta, uprkos činjenici da najveći deo opozicije zagovara bojkot.

– Kao istraživač, očekujem da PSG pređe cenzus, ali, opet ponavljam, to će zavisiti od toga da li će PSG uspeti da ubedi birače da izađu na izbore. Srpska radikalna stranka je, recimo, prema našim istraživanjima u ovom trenutku na istorijskom minimum, ali oni imaju neko stabilnije biračko telo, tako da i dalje imaju šansu. Aleksandar Šapić takođe može da važi kao onaj za koje postoje velike šanse da pređe censuz. Organizacija Metla gde je Demokratska stranka Srbije zapravo jedina prepoznatljiva, isto ima šanse da pređe cenzus, dok nam je Ujedinjena demokratska Srbije, gde je Nenad Čanak, kao i bivši funkcioneri PSG, SDS Borisa Tadića i Demokratske stranke, LDP… do sada najveća nepoznanica. Generalno gledano, vidim ih na osnovu sadašnjih podataka, ispod cenzusa – zaključuje Pejić.

Grbović: Upotrebićemo i masku i olovku

Potrudićemo se da zdravstveni rizik svedemo na najmanju moguću meru tako što ćemo poštovati sve preporuke epidemiologa, kaže za Danas Pavle Grbović, član Predsedništva PSG, odgovorajući na pitanje koliki je, prema ocenama te političke organizacije, zdravstveni rizik prilikom skupljanja potpisa podrške za kandidovanje na izborima.

„Svedoci smo da se najveći deo ljudi vratio svojim redovnim aktivnostima, tako da ne očekujem bilo kakve probleme. Zdravlje građana je bilo najviše ugroženo time što je na početku talasa epidemije SNS megalomanski i neodgovorno pokušavala da dokaže snagu prikupljanjem 50.000 potpisa za dva dana. Tako nešto ne može i neće se ponoviti. Mi ćemo se ponašati drugačije, maskom i rukavicama ćemo štititi fizičko zdravlje, a olovkom na izborima dostojanstvo i psihičko zdravlje celog društva“, poručuje Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari