Aleksandar Ivanović: Radoičić je u skladu sa Vučićevim standardima 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Taj reizbor je očekivan, kaže za Danasov portal Aleksandar Ivanović, funkcioner Socijaldemokratske stranke i bratanac ubijenog srpskog opozicionog političara sa KiM Olivera Ivanovića, upitan kako komentariše ponovni izbor kontroverznog Milana Radoičića za potpredsednika Srpske liste.

Naš sagovornik konstatuje da je “takvo personalno rešenje po standardima i merilima vrednosti Aleksandra Vučića”.

Upitan da li veruje da je Srpska lista do sada učinila nešto da poboljša život Srba na KiM, Ivanović navodi: “Srpska lista je poslužila kao platforma za enormno bogaćenje pojedinaca okupljenih oko nje, ali i kao sredstvo Srpske napredne stranke da preko njih vrše stravičan pritisak na svaki drugi vid političkog organizovanja i delovanja na prostoru Kosova i Metohije”.

„Efekat toga je da kroz svoje, žestoko plaćene, poslušnike stvaraju privid velikih srpskih pobeda na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Istina je da su dali sve što su mogli da daju, od povlačenja srpskih institucija, preko pozivnog broja, do energetske mreže, a sudeći po medijskim pripremama koje vrše, izgleda da se “patriote” spremaju i za konačno priznanje kosovske nezavisnosti“, ocenjuje Aleksandar Ivanović.

U tekstu objavljenom na portalu Radio Slobodna Evropa povodom novog četvorogodišnjeg mandata čelnika Srpske liste – predsednika Gorana Rakića, potpredsednika Milana Radoičića, Igora Simića, i Dalibora Jevtića, ukazuje se da se Radoičić na Kosovo vratio u martu, kada je ukinut nalog za njegovo hapšenje izdat krajem 2018, zbog sumnje da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića. Radoičićev advokat Živojin Jokanović ranije je za RSE potvrdio da se on vratio na Kosovo.

Kako se navodi, Milan Radoičić se do ukidanja naloga za hapšenje nalazio u Srbiji, gde je redovno učestvovao na sastancima sa tamošnjim visokim zvaničnicima, pošto je nekoliko meseci nakon ubistva Ivanovića prvi put izabran za potpredsednika Srpske liste. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u više navrata javno branio Radoičića. Između ostalog, u julu 2019. izjavio je:”Radoičić nije cvećka, ali sigurno nije ubio Ivanovića”.

Srpska lista, lojalna zvaničnom Beogradu, na čelu je svih devet opština sa srpskom većinom na Kosovu.  U tekstu RSE se takođe podseća da je na februarskim parlamentarnim izborima osvojila svih deset poslaničkih mesta u Skupštini Kosova, rezervisanih za srpsku zajednicu a u vladi u Prištini je dobila Ministarstvo za zajednice i povratak, na čijem je čelu Goran Rakić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari