Aleksandar Odžić i dalje na čelu Vojvođanske partije 1Foto: G. Nonin

Nekoliko iznenađenja je bilo ove subote na izbornoj Skupštini Vojvođanske partje koja je održana na SPENS-u: predstavljena je nova zastava ove partije, izmenjeni su statut i program, a prvi put od kada postoje, njihovoj Skupštini prisustvovali su kao gosti predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Skupštini su prisustvovali gosti iz Vojvođanskog kluba, predsednica dr Branislava Kostić i potpredsednik Dragomir Jankov, članovi predsedništva Crnogorske partije Dušan Žujović i Bojan Bojat, potpredsednik Tolerancije Srbije Robert Karan i predsednica Zelene mreže Vojvodine Olivera Radovanović, a po prvi put od kako stranka postoji, Skupštini su kao gosti prisustvovali i predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine: generalni sekretar LSV Bojan Kostreš, potpredseenik LSV-a Robert Kolar i generalni sekretar predsedništva ove partije prof. dr Milivoj Bešlin.

Skupština je gotovo jednoglasno usvojila izmene i dopune Statuta i Programa Vojvođanske partije, a usvojena je i odluka o novoj zastavi Vojvođanske partije. Promene u Programu stranke pre svega su usmerene na dosledniju decentralizaciju, borbu za radnička prava i prava na osnovu rada, reformu zdravstva, prosvete i penzijskog sistema, poljoprivredu, kao i na sistemsku primenu socijeldemokratskih rešenja u svim oblastima. Borba za federalizaciju Srbije i zahtev za zakonodanvnu, izvršnu i sudsku vlast u Vojvodini, pravo na sopstveno ubiranje poreza i ravnopravna pozicija Vojvodine u odnosu na Srbiju, u programu su stranke prisutni na isti način kao i do sada. Pored postojeće zastave, Vojvođanska partija će ubuduće imati i trobojnu zastavu (plavo, žuto, zelena), koja po mišljenju dela javnosti podseća na katalonsku zastavu.

Za predsednika Vojvođanske partije ponovo je izabran Aleksandar Odžić , a za potpredsednike su izabrani Petar Ilić iz Zrenjanina, Mikloš Harmath iz Kanjiže i Dragana Santrač iz Šida. Izabrano je i novo predsedništvo VP koje će u narednom mandatu brojati 21 člana.

Predsednik Vojvođanske partije je u svom govoru istakao da je ponosan na to što je stranka uspela da raste u nepovoljnim okolnostima.

Gledajući šta je sve “nestalo”, a pogotovo šta je “nastalo” na političkoj sceni, onda je potpuno jasno da nas je vojvođanska ideja održala, sačuvala, a naša borba za nju ustoličila na političkoj sceni Vojvodine i Srbije. Sve je manje, sagovornika, gotovo da ih i nema, u Beogradu, koji razumeju i zalažu se za ideje antifašizma, građanskog društva i vojvođanske autonomnosti. U takvoj situaciji Vojvođani moraju da se ujedine oko zajedničkih ciljeva, jer samo tako mogu povratiti nasilo oduzeta prava i sve ono što Vojvodini pripada”, zaključio je Odžić.

U sličnom tonu su bili i pozdravni govori dr Branislave Kostić, Bojana Kostreša i Roberta Karana, koji su naglasili da je jedini mogući način za ostvarivanje vojvođanskih ciljeva objedinjavanje svih vojvođanskih snaga u jedan politički blok, čije stvaranje je, očigledno u toku. Bojan Kostreš, potpredseenik LSV, je rekao: „Mi pružamo ruku Vojvođanskoj partiji“, na šta je u svom govoru Aleksandar Odžić uzvratio sa: “Prihvatamo pruženu ruku Lige socijaldemokrata Vojvodine, i ka njima pružamo obe ruke”.

Tokom skupštine VP je u više navrata istican značaj formiranja Vojvođanskog fronta i budućeg zajedničkog delovanja svih autohtonih političkih aktera u Vojvodini.

Kostreš: “Treba da se rešimo lopova”

Bojan Kostreš, generalni sekretar LSV-a, u svom govoru je podsetio na to da je Vojvodina pre raspada Jugoslavije bila najrazvijenija njena oblast, a da je sada Srbija jedna od najsiromašnijih zemalja, i Vojvodina među siromašnim. “Nema veze, mi smo vredni, mi smo ponosni i mi znamo da stvorimo. Ali, ima ona jedna narodna poslovica koja kaže da ni najvredniji i najbolji domaćin ne može da stvori onoliko koliko najprosečniji lopov može da ukrade. I zato mi treba da se rešimo lopova. A to ćemo uraditi samo ako se borimo zajedno. Da se potrudimo da prevaziđemo razlike i da stanemo svi zajedno u jedan front, vojvođanski front. Sprečavaće nas sa svih strana da ga napravimo jer njima ne odgovara jaka vojvođanska snaga. Nije važno da li će nas i zbog čega napadati jer nas napadaju ljotićevci. I nije im važno što je ljotićevac u Savezu za Srbiju, nego im je važno što “separatisti” nose vojvođansku zastavu i to onu koja je ustavna.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari