Aleksandar Popov: Ostavka Haradinaja može da otkoči dijalog 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je da ostavka Ramuša Haradinaja može da otkoči nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali, ukoliko se vrati iz Haga bez optužnice, to može da ojača njegovu i poziciju njegove stranke.

Popov je ukazao i na mogućnost „političkog inženjeringa“ i rekao da je u petak, kada je objavljena informacija o ostavci Haradinaja, bio u Prištini i da je osluškivao mišljenja ljudi upućenih u političku situaciju na Kosovu.

„I mnogi misle da je to američki delo, da je Haradinaj odradio onaj deo posla s taksama, da na taj način izvrši pritisak na Srbiju, i da je vreme za neke popustljivije igrače, jer je on i dalje bio nepopustljiv i oko taksi i oko razgrančenja, gde je Amerika daleko više prijemčiva da sprovede takvu neku ideju“, rekao je Popov u Novom danu TV N1.

Postoji mogućnost da, ukoliko se bez izbora formira nova vlada, da bi ona mogla da ukine takse i da se nastave pregovori, što bi značilo, kako kaže, da bi u igri ponovo bila varijanta razgraničenja, koju su mnogi eksperti odbacili.

Popov posebno naglašava mogućnost, kako je rekao, političkog inženjeringa.

„Treba imati u vidu tu mogućnost političkog inženjeringa. Jer, podsetiću, Fatmir Sejdui je 2010. otišao u Ameriku kao predsednik Kosova, a vratio se kao običan građanin. Izgleda da je za ta dva dana shvatio da je prekršio Ustav i već na aerodromu je objavio da podnosi ostavku, navodno je uvideo da je pogrešio jer je u isto vreme bio i predsednik Kosova i svoje stranke. Sličan je slučaj bio i sa Pacolijem, dodao je Popov.

„Politički inženjering može mnogo toga da uradi…Ukoliko se raspišu novi izbori, to znači novo odlaganje dijaloga, tim pre što se Srbija nalazi pred izborima, na proleće, i to ne ide mnogima na račun, ni EU, ni SAD“, rekao je Popov.

Na pitanje zašto izostaje priča o optužbama protiv Haradinaja, Popov kaže da je „interesantan momenat u kome se stvari dešavaju“.

„Ako je formiranje suda za OVK posledica izveštaja Dika Martija o ‘žutoj kući’, postavlja se pitanje zašto pre Haradinaja, u Hag nije otišao Hašim Tači. Ako je otišao bez čvrstih novih dokaza, ako ode u Hag i vrati se nazad, on će biti dvostruki heroj, jer će biti čovek koji je pobedio Hag, a biće i čovek koji će svojim tvrdim stavom prema Srbiji ubrati velike poene“, rekao je Popov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari