Foto: Narodna stranka

„Očigledno je da nešto kriju i da govore neistine čim se plaše rasprave o najvažnijem zakonskom aktu koji uređuje živote svih građana Srbije u narednih 12 meseci“, rekao je Aleksić, povodom odluke opozicionih posanika da napuste zasedanje Skupštine jer su bili onemogućeni da saopšte svoje primedbe na predlog budžeta za 2019. godinu.

Aleksić je, kako se navodi u saopštenju Narodne, istakao kako na izlaganja opozicionih poslanika odgovore ne daje ministar Siniša Mali, već to čine poslanici SNS „kroz verbalne napade i uvrede da bi potrošili vreme“.

„Građani Srbije su žrtve višegodišnje pogrešne ekonomske politike koja je uzimala novac od svih kategorija stanovništva i potpuno osiromašila Srbiju. Da bi se vlast pohvalila suficitom, ona ne ulaže u puteve, pruge, obdaništa i slično“ rekao ie Aleksić, naglašavajući kako razvijene zemlje teže da imaju uravnotežen odnos prihoda i rashoda. Aleksić je podsetio da je javni dug Srbije 24,2 milijarde evra, a pre nego što je SNS došla na vlast javni dug je bio 15 milijardi evra. Komentarišući rast bruto društvenog proizvoda, Aleksić je ocenio da je Srbija na začelju u Evropi po rastu BDP „koji je sličan jedino Turkmenistanu“. „Prosečna plata u Srbiji nije 500 evra koje Vučić obećava već nekoliko godina, već 405 evra, prema podcima za statistiku, ali taj prosek vuku ozbiljna preduzeća“, naglasio je Aleksić. On je naveo da „građani sa juga Srbije ne primaju plate ni približno tolike“. Na tvrdnje predstavnika vlasti da je za poljoprivredu povećan budžet za 17,6 odsto ili 7,6 milijardi evra, Aleksić je kako se „zaboravljaju da baš sedam milijardi duguju poljoprivrednicima za neisplaćene subvencije čime se u stvari budžet smanjuje“, navedeno je u saopštenju. Aleksić je, kako se ističeče, ocenio da Srbijom danas „ne vladaju zakon i pravo, već kriminalni klan i od toga moramo svi zajedno da se odbranimo“. Narodna poslanica i predsednica Foruma žena Narodne stranke Dijana Vukomanović istakla je da je Skupštinom odzvanjala rečenica predsedavajućeg Veroljuba Arsića koja je glasila:“Da li neko želi reč? Ne.“ „Mi smo ovde ovde da govorimo jer Maja Gojković nije uspela ili nije smatrala da je potrebno da obezbedi prisustvo većeg broja ministara ili predsednice vlade“, rekla je Vukomanović i dodala da to pokazuje kakav odnos vlast ima prema Zakonu o budžetu i građanima Srbije uopšte. „Ovim predlogom budžeta ponovo se građani dele na dobitnike i gubitnike, s tim što su znatno smanjena sredstva u poljoprivrednom fondu, vojnom, stambenom, državnom pravobranilaštvu, visokom savetu sudstva, agenciji za borbu protiv korupcije“, navedena je izjava Dijane Vukomanović u saopštenju Narodne stranke. Poslanici opozicije su noć između četvrtka i petka proveli u Skupštini Srbije u znak protesta što im je uskraćena mogućnost da predstave svoje amandmane na Predlog zakona o budžetu, koji je ranije danas usvojen glasovima vladajuće koalicije. (kraj) vip 15:05