Aleksić (NS): Zaustavimo "raskopavanje" Srbije koje može da uništi prirodu i zdravlje 1Foto: Beta

Narodna stranka (NS) je danas pozvala druge ogranizacije i grupe građana da se zajedno suprostave rudarskom „raskopavanju“ Srbije, koje može nepovratno da uništi životnu sredinu i izazove posledice po zdravlje ljudi, upozorivši da se nad Srbijom „nadvila velika opasnost“.

„Ono što se može čuti je da Vlada planira da omogući da Rio Tinto otpočne veliko kopanje litujuma. To nije problem samo za lozničkim kraj i Mačvu, već se ide korak dalje pa sad i neke druge kompanije takodje dobijaju licence za istraživanje litijuma u Srbiji“, rekao je potpredsednik NS Miroslav Aleksić na konferenciji za novinare, nabrajajući mesta gde se planira otvaranje rudnika.

Po njegovim rečima, potrebnih odgovora vlasti nema „već treba da verujemo na reč Rio Tintu da će sve ostati čisto, da će priroda biti netaknuta, a niko nije rekao koji će se sistemi zaštite koristiti i gde je dosad to bilo u svetu uradjeno u pozitivnom smislu, pa da možemo da pogledamo“.

Pokazujući mapu sa sajta te kompanije, kako je naveo, Aleksić je rekao da se vide lokaliteti gde ona u svetu ima rudnike ili ih je imala, ali „na evropskom kontitentnu jedina lokacija za njen rudnik je u Srbiji“.

„Zar to nije pitanje – zašto zemlje Evropske unije sa čvstim regulativama nisu do sada krenule u taj, kako nas Vlada uverava, isplativ posao iskopavanja litijuma. Njega ima i u Nemačkoj, Austriji i u drugim zemljama, ali nikom ne pada na pamet da raskopava, uništava svoje reke, vazduh, čitavu ekologiju, već očekuju da ga dobiju s druge strane, kako bi od njega pravili baterije“, rekao je Aleksić.

On je rekao da je rudna renta u Srbiji svega tri procenta od ostvarenog prihod kompanije, pa bi Srbija tako dobila šest do sedam miliona evra godišnje, dok je „jedan softver Ministarstvo finansija platilo 60 miliona evra“.

„Rio Tinto je, kako se meni čini, ozbiljna kompanija koja na svaki mogući način pokušava da udje u one zemlje gde nema sistema i koje su podložne korupciji. Srbija je jedna od retkih zemalja na evropskom kontinentu u kojoj se korupcija razvija kao korov i koji ovaj režim zaliva svakog dana. I za njih je to idaelno tlo, uđu i polako korumpiraju i prave ambijent da mogu da ovde rade šta hoće“, rekao je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari