Aleksić: Poskupljivanje goriva šibicarenje vlasti 1Miroslav Aleksić Foto: NPS

Država nastavlja politiku pljačke građana i stvaranje lažnog suficita preko njihovih leđa, rekao je prvi potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić povodom još jednog poskupljenja goriva i ukazao da po svakom litru benzina koje građani kupe, država uzima preko 83 dinara i ocenio da je to šibicarenje, a ne vođenje države i ekonomske politike.

On je ocenio da je za visoku cenu goriva odgovorna i vlast koja neće da smanji akcize na gorivo

„Po svakom litru benzina koje građani kupe na pumpama Srbije, država uzima preko 83 dinara, a po svakoj litri dizela preko 86 dinara i tu nije kraj…. Država od građana uzima novac i kroz akcize na kafu, duvan, alkoholna pića, ali i kroz račune za struju, a onda se predstavnici vlasti pojave i kažu građanima „Radujte se, biće povećanja plata i penzija!“. To je šibicarenje, a ne vođenje države i ekonomske politike“, istakao je Aleksić.

On je podsetio da je, od kada je naprednjački režim došao na vlast, prosečna poreska stopa porasla za 13,6 odsto da je PDV skočio sa 18 odsto na 20 odsto , da je uvedena akciza na struju od 7,5 odsto,, a da kalendar akciza ukazuje da će, uz cenu goriva, i cena kafe i cigareta, dodatno rasti.

Uz sve to, podseća Aleksić, vladajući režim je državu za sedam godina zadužio za 10 milijardi evra.

Aleksić je podsetio da je ministar finansija Siniša Mali u junu izjavio da „Vlada razmišlja o smanjenju akciza na gorivo“.

On pita koliko dugo će još trajati taj proces razmišljanja uz konstataciju da osiromašeni građani nemaju mnogo vremena za čekanje.

Narodna stranka je u saopštenju pozvala vladajući režim da smanji akcize na gorivo kao i druge takse i prireze koji dodatno opterećuju kućne budžete već osiromašenih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari