Aleksić traži da tužilaštvo utvrdi zašto je Moravski koridor poskupeo za 300 miliona evra 1Miroslav Aleksić Foto: Narodna stranka

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke pozvao je javno tužilaštvo da ispita zbog čega je cena za izgradnju takozvanog Moravskog koridora povećana u odnosu na 2013. godinu za 300 miliona evra.

On je, na konfgerenciuji za novinare naveo da građani imaju pravo da znaju zbog čega se država zadužuje za dodatnih 800 milioina evra za izgradnju tog Koridora.

„CIP je 2013. godine izračunao da će izgradnja Moravskog koridora koštati oko 500 miliona evra, a ponuda kineske kompanije tada je iznosila 520 miliona evra, dok je u paketu sa Fruškogorskim koridorom koji je trebalo da košta 120 miliona evra, to sve ukupno iznosilo 642 milionona evra. Potpisan je predugovor na taj iznos, a danas čujemo da ministarka Zorana Mihajlović bez projekta,  jer projektna dokukumentacija za trasu od Kruševca do Adrana nije završena, potpisuje memorandum o razumevanju sa američkom kompanijom Behtel na 800 miliona. U tom iznosu predviđeno je i kreditno zaduženje“, rekao je Aleksić, porućujući državnim organima da su dužni da građanima Srbije daju odgovor na šta se troši njihov novac.

On je podsetio da je više puta tražio odgovor o razlozima za poskupljenje tog posla od ministarke Mihajlović i premijerke Ane Brnabić, ali osim paušalnih odgovorta i napada na opoziciju, valjani odgovor nije dobio.

„Opozicija nije protiv gradnje, naprotiv ja se radujem tom auto putu, ali ne mogu da ćutim na koji način Vlada Srbije realizuje projekat, budući da se donosi leks specijalis i suspenduju zakoni o javnim nabavkama i javno-privatnim partnerstvima. Ne mogu da ćutim na činjenicu da ćemo za izgradnju tog puta potrošitri 300 miliona evra više, jer je za taj novac moglo da se izgradi 7.000 stanova za socijalno ugrožene građane, da se nabavi 6 najsavremenijih mašine za lečenje tumora, ili još mnogo toga drugog jedna košta 35 miliona evra“, rekao je Aleksić i dodao da u predloženom rešenju stoji da će Komisija tek izabrati strateškog partnera za izgradnju auto-puta, ali da je ministarka Zorana Mihajlović već potpisala Memorandum o razumevanju sa američkom kompanijom „Behtel“, što je ocenio kao protivurečnost.

Aleksić je zaključio da se donosi još jedan leks specijalis kako bi se na netransparentan način trošile pare građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari